Successos

Successos

Un jubilat rebel pels jutjats

Els Mossos van detenir ahir un exconstructor de 68 anys, que està acusat d'instigar un assalt en una casa de Vila-sacra

Viu a Figueres, on dorm en un cotxe, i no li havien arribat les notificacions per acudir al judici

Tècnicament, estava en parador desconegut, però en realitat la seva localització era del tot cèntrica i visible. Jordi Riera Bosch, un exconstructor de 68 anys que estava declarat en rebel·lia per no haver comparegut dijous al judici per la seva presumpta implicació en un assalt a Vila-sacra, va ser detingut ahir al matí a Figueres pels Mossos d'Esquadra. Segons va manifestar el seu advocat, Rafael Pedrique, Riera “no hauria tingut cap problema a acudir a la vista oral”, si bé no li van arribar les notificacions en les quals se l'informava del dia i de l'hora en què se'l citava a l'Audiència de Girona. L'home consta empadronat a Sant Joan de les Abadesses, tot i que fa almenys un any que dorm en un vehicle, estacionat al carrer Joan Subias i Galter de Figueres. Possiblement, des dels jutjats li havien remès les citacions a l'habitatge on vivia abans –aquest lloc de residència seria el domicili que ell va fer constar quan van ser arrestat, l'abril del 2012–. En aquest sentit, el seu lletrat subratlla que Riera mai ha tingut la intenció de defugir la justícia, sinó que desconeixia per quan estava fixada la vista. En un principi el judici es va assenyalar pel 24 de novembre del 2015. Com que en aquella primera ocasió no va assistir-hi, es va ajornar pel 14 de gener d'aquest any. En aquesta segona data, novament, es va repetir la situació: tampoc es va presentar al Palau de Justícia de Girona i estava en vigor una ordre de crida i cerca. En compliment d'aquest requeriment judicial, els Mossos van procedir ahir a l'arrest de Riera. El carrer Joan Subias i Galter, on va estacionar el seu cotxe, és a tocar de la comissaria de la policia local de Figueres. La plaça d'aparcament on té l'automòbil és una de les reservades per a l'associació de la gent gran que hi ha al carrer; i Riera és usuari d'aquest casal, on hi fa molta vida. El seu modus vivendi no havia passat desapercebut per molts veïns i, fins i tot, des del casal, la policia i els serveis socials s'ha tractat la possibilitat de trobar-li aviat una altra ubicació, com ara un pis d'acollida.

Després de la detenció, va ser conduït ahir als jutjats de Figueres. Es va realitzar una videoconferència entre els jutjats i l'Audiència de Girona, en què el seu advocat va demanar que no ingressés a la presó, sinó que tornés a quedar en llibertat provisional, en espera del judici. La petició de Pedrique va ser estimada i, tan sols unes hores més tard, Riera estava de nou lliure –a mitja tarda, el seu lletrat estava a l'expectativa de saber si se li havia imposat alguna mesura cautelar, com ara haver de presentar-se periòdicament als jutjats a efectes de control–.

Just un dia abans, a l'Audiència de Girona es va celebrar el judici pel qual Riera va ser arrestat junt amb dos presumptes còmplices –Mudassar Chaudhry i Ehsan Ulhaq, d'origen pakistanès–. El fiscal sol·licitava 12 anys de presó per a cadascun dels tres acusats per un assalt en una casa del carrer Figueres de Vila-sacra, que va tenir lloc el 19 d'abril del 2012. Segons es desprèn de la investigació, Riera hauria estat l'instigador del robatori i Chaudhry i Ulhaq els executors materials. Se sospita que l'exconstructor va demanar-los que espantessin els amos del domicili, un matrimoni ja jubilat. Riera coneixia l'home que hi residia perquè temps enrere havien intentat tirar un negoci endavant. Pel que fa al curiós grup que formaven els tres acusats, es creu que Riera hauria contactat amb Chaudhry i Ulhaq perquè en ocasions els encarregava petits treballs relacionats amb el seu ram. Aquest cop, però, la “feina” era molt diferent. Riera al·lega que el propietari del domicili de Vila-sacra li devia uns diners. Sosté, però, que a Chaudhry i Ulhaq se'ls en va anar de les mans, perquè en cap moment pretenia ni els va dir que el matrimoni resultés ferit. Riera va dur amb el seu cotxe els altres dos acusats fins a l'exterior de la casa, i ell es va quedar fent vigilància a fora. Ulhaq va tirar la propietària a terra, li va posar el ganivet al coll i li va ocasionar una ferida de 9 cm; i Chaudhry va empènyer el marit, que es va fer erosions i contusions a la cara, als colzes i als genolls. Tant Ulhaq com Chaudhry van admetre dijous els fets i van acceptar 7 anys, 1 mes i 15 dies de presó. Un cop tancat el procediment contra ells, s'haurà de fixar un judici pel mateix cas, en el qual Riera haurà de respondre de les acusacions.

Els dos executors
del robatori en un domicili de Vila-sacra, el 19 d'abril del 2012, van escapar sense botí. Els veïns van poder agafar la matrícula del vehicle dels fugitius i els Mossos d'Esquadra els van interceptar a Figueres. Els tres acusats pel cas anaven en un automòbil, propietat de Riera.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia