Un mort i vint ferits en bolcar un autocar en una sortida de l'AP-7, a Bàscara

En el vehicle hi anaven estudiants holandesos i els Mossos van detenir el conductor per una imprudència greu

Els Mossos d'Esquadra continuen investigant les causes de l'accident. El tacògraf, segons fonts policials, demostra que es va respectar el temps de descans i que l'autocar va fer una parada abans de creuar la frontera, a Montpeller. El sinistre va passar a la sortida 5 de l'autopista en sentit sud, just la que s'agafa per anar a l'Escala. La policia treballa amb la hipòtesi que el conductor s'hauria distret i hauria perdut el control del vehicle, que va sortir de la via i va bolcar. En principi, queda descartat que el xòfer hagués volgut sortir de l'autopista per un lloc equivocat –la destinació final era Calella i, evidentment, la sortida de l'Escala no era per on havia de passar–. L'home, que també va resultar ferit lleument, va donar negatiu en el control d'alcoholèmia. Segons un portal d'internet holandès, és possible que el xofer s'hagués espantat per alguna cosa que va veure al mig de la carretera i hagués perdut el control del vehicle. Una portaveu de l'agència organitzadora del viatge també mantenia que el conductor havia dormit les hores reglamentàries.

L'autocar, que era de dues plantes, va quedar bolcat al costat de l'autopista i quan els serveis d'emergència van arribar al lloc dels fets van trobar una desena de persones atrapades entre la ferralla. Allà mateix, es van fer les primeres cures als ferits, vint dels quals van ser traslladats als hospitals de Girona i Figueres. Quinze dels ferits eren estudiants d'entre 15 i 18 anys i els altres cinc eren professors o monitors. Al llarg el dia, els ferits van ser donats d'alta i a l'hora de tancar aquesta edició, quedaven dos joves de 15 i 17 anys, ingressats a Figueres, i, a Girona, dos estudiants de 15 i 16 anys i un monitor, de 28. La víctima mortal és una noia de 16 anys, Ilse Beekers, que va morir gairebé a l'acte. La resta de passatgers que van resultar il·lesos van ser traslladats amb un altre autocar fins a Calella.

L'accident d'ahir recorda el que va passar el 30 de juliol a Sant Pol de Mar quan un autocar, amb turistes holandesos i francesos, es va accidentar a l'autopista C-32 i van morir sis persones i una setantena van resultar ferides. Els Mossos van determinar que l'excés de velocitat i un error humà van ser les causes de l'accident.

Els estudiants tornaran a casa

TERESA MÁRQUEZ

L'autocar accidentat a Bàscara havia sortit diumenge a la tarda de Nimega, una ciutat holandesa a tocar d'Alemanya, i els estudiants havien de passar tota la setmana allotjats a Calella, des d'on havien de fer diverses excursions per conèixer Barcelona. Tot el grup pertany a l'escola Canisius de Nimega i ahir els pares dels alumnes van arribar-se durant tot el dia fins al centre per saber notícies sobre els seus fills.

L'accident va passar pels volts de les sis del matí i a quarts d'onze van arribar a Calella els estudiants i els mestres que havien resultat il·lesos. Tots van anar directament cap a l'hotel HTOP Calella Palace, on els esperaven els serveis mèdics, que els van atendre al mateix vestíbul –els nois també van rebre suport psicològic–.

Molts dormien

El cònsol d'Holanda, Jan-Jaap Van de Velde, que es va traslladar fins a Calella, va explicar que molts dels estudiants no es van adonar de l'accident perquè estaven dormint. Van de Velde també va afegir que els alumnes van demanar de tornar a casa, i un cop s'hagin resolt tots els tràmits sobre l'informe de l'accident, tornaran a cap a Holanda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.