Successos

Assassinats de caire familiar

Un 70% de les 36 persones que van morir assassinades durant el 2015 van perdre la vida a mans d'algun familiar o d'un conegut de l'entorn més pròxim

Per primer cop hi ha més dones que homes entre les víctimes

Només queden per resoldre cinc homicidis de l'any passat

Trenta-sis persones, un 36% menys que l'any anterior, van morir de resultes de trenta actes homicides el 2015 arreu de Catalunya, segons les dades recopilades per aquest diari. El registre és el més baix del segle, per sota de les 44 persones assassinades el 2013, que fins ara era l'any amb menys homicidis.
El 2014, les víctimes d'homicidis comptabilitzades van ser 56. La quantitat ha anat baixant des del 2009, quan els crims van ser 88; el 2010, se'n van perpetrar 87; el 2011, 81, i el 2012 es van comptabilitzar 75 assassinats. La davallada dels índexs de criminalitat, com no podia ser d'una altra manera, satisfà els Mossos, sense que se n'hagi pogut establir una causa, ja que, tal com admet el cap del cos, el comissari Josep Lluís Trapero, és un camp en què és difícil intervenir a través de la prevenció. “Als investigadors se'ns ha d'avaluar per la capacitat de resolució i no pas per
la feina en la prevenció”, remarca el cap dels Mossos, que durant el 2015 van aconseguir un índex de resolució del 84%. De les 30 accions criminals, només queden cinc casos sense resoldre.

L'anàlisi de les dades criminals del 2015 revela precisament que la gran majoria dels crims s'han perpetrat en l'únic àmbit en què constantment es fan campanyes: el domèstic. De les 36 persones assassinades, almenys 25 –és a dir, un 70%– van morir a mans de persones amb lligams familiars, de parella o de gran amistat. No es tracta només de casos batejats com a violència de gènere (quan l'home mata la dona), sinó que s'han donat tot tipus de crims en l'àmbit familiar: mares que maten els fills, un fill que mata els pares, un home que mata la mare i la germana, una dona que mata la parella, un home que mata la dona i els fills... Tota mena de crims de convivència. La mena de crims que durant el 2015 no s'han produït –cosa que ha ajudat a fer baixar les estadístiques– són els casos de baralles nocturnes a la sortida de locals d'oci. Tampoc s'han donat casos clars de morts criminals en el decurs d'assalts violents en habitatges com els que s'havien produït en any anteriors.

I, per primera vegada, hi ha més dones que homes entre les víctimes d'assassinats. De les 36 víctimes, dinou eren dones i disset homes.

Dotze de les víctimes (un 33%) eren estrangeres, el mateix percentatge que l'any 2014. La implicació de persones estrangeres va disminuint, ja que
el 2013 el percentatge de víctimes era del 47%.

Dels 36 assassinats comesos el 2015, 30 han tingut lloc a les comarques barcelonines, dos a les tarragonines, dos a les gironines i dos més a les de Lleida. L'índex de criminalitat (homicidis per cada 100.000 habitants) ha experimentat una gran davallada, ja que no arriba a 1 en cap de les demarcacions i tampoc s'hi arriba en el conjunt de Catalunya.

21 de gener. Un home de 44 anys i de nacionalitat espanyola mata a ganivetades la seva dona, de 39 anys, i després se suïcida, a Terrassa. Eren pares d'un nen de sis anys. L'agressor no havia estat mai denunciat per la seva dona per violència domèstica.

24 de febrer. Un noi de 27 anys de nacionalitat espanyola és detingut com a sospitós d'haver matat
la seva mare, de 57 anys i de nacionalitat sueca, a casa d'ella, a Martorell.
El noi tenia antecedents
per violència domèstica i li havien decretat una ordre d'allunyament de la mare, però anava sovint a visitar-la els caps de setmana i sempre hi havia batussa.

2 de març. Troben el cadàver d'una dona mig enterrat davant d'una gasolinera i a poca distància d'una comissaria dels Mossos a Sants, a Barcelona. Tot indica que és una prostituta que constava com a desapareguda.

10 de març. Troben mort un home per arma de foc en un domicili de Cunit. El cos de la víctima, un home de 56 anys, el va trobar un amic seu a les quatre de la tarda en un edifici de l'avinguda del Mediterrani de Cunit, on vivia ell sol. Els Mossos d'Esquadra assenyalen un possible cas de tràfic de drogues com a hipòtesi principal del crim.

23 de març. Troben mort a cops un matrimoni octogenari de Sant Cugat del Vallès. Els va matar el seu fill, Jorge Osuna Rodríguez, que va ser detingut per la Guàrdia Civil quan ell es va presentar a la caserna de Sagunt tot desorientat. L'home té episodis d'amnèsia.

30 de març. Un home gitano mata a trets la seva dona, de 24 anys i mare de dos fills, a Lleida, i després ell s'intenta suïcidar amb la mateixa pistola.

19 d'abril. Troben el cadàver d'un home de 70 anys en un pis del carrer Regomir del districte de Ciutat Vella de Barcelona. Els Mossos van detenir i empresonar al setembre un home de 40 anys que tenia relació amb la víctima perquè li feia reparacions a casa.

20 d'abril. Un professor mor i quatre persones més –dos docents i dos alumnes– resulten ferides per un alumne de 13 anys que els ataca amb una ballesta
de fabricació pròpia i un ganivet a l'institut Joan Fuster del barri de Navas, al districte de Sant Andreu de Barcelona.

28 de maig. Una mare ofega el seu nadó a la banyera i prova de suïcidar-se, a Santa Perpètua de Mogoda.

12 de juny. Maten a punyalades un home de 82 anys a Lleida. El van trobar malferit al carrer.

26 de juny. Troben el cadàver d'una dona de 40 anys dins d'un cotxe que va caure al mar al port de Barcelona. La Guàrdia Civil va detenir després el marit de la víctima, un veí de Granollers de 50 anys acusat del crim.

5 de juliol. Doble homicidi en un pis al número 321 de la Gran Via de Barcelona, a Hostafrancs. Un home dominicà de 31 anys mata a ganivetades la seva mare, de 60 anys, i la seva germana, de 36.

7 de juliol. Mor un nadó de 28 dies que va ser ingressat en estat greu a l'hospital Sant Joan de Déu. Els Mossos van detenir la mare, Estefania Oller, de 25 anys, i el pare, Miguel Ángel Ortiz, de 22 anys, acusats d'homicidi.

11 de juliol. Un home pakistanès mor apunyalat en una baralla al Raval i
els Mossos detenen el sospitós, un altre pakistanès. Tot indica que es van barallar pel control dels punts de venda de cervesa.

11 de juliol. Un turista suec de 42 anys mata i esquartera la seva dona mentre s'allotjaven en un hotel de Calella, on passaven les vacances. El sospitós va ser detingut.

12 de juliol. Una parella mata la seva filla de 28 anys, afectada d'una discapacitat psíquica, i després se suïcida, a Pontons, a l'Alt Penedès, en una actuació que el matrimoni havia acordat i que ha explicat per escrit.

5 d'agost. Un noi de 17 anys degolla la seva mare, de 55 anys, a Rubí. La dona, d'origen sud-americà, i el seu fill vivien a Sant Cugat i s'havien traslladat a Rubí, on el nen havia fet d'escolà.

5 d'agost. Roberto Fernando Blanco, de 61 anys, enginyer i espanyol d'origen uruguaià, mata la dona, bielorussa, nacionalitzada espanyola, i els dos fills, i després se suïcida a la seva casa de Castelldefels.

12 d'agost. Una dona de Castelldefels mor apunyalada per un ex-xicot
de bon matí quan es dirigia a la peixateria on treballava. La dona tenia
44 anys i un fill de 13, del seu exmarit, que no és l'agressor. La víctima i l'homicida, de 50 anys, són espanyols.

22 d'agost. Un home mor apunyalat a Barcelona. El van trobar malferit al Fossar de les Moreres.
Al desembre van detenir
el sospitós, un marroquí de 49 anys, pels volts de la presó Model.

17 d'octubre. Troben assassinada als afores de Tarragona Meritxell Vall, una model d'art de 32 anys, veïna de la ciutat, que vivia en una tenda de campanya. Al desembre els Mossos van detenir un rodamón eslovac.

25 d'octubre. Troben un home i una dona morts a Manresa. Es conclou que la dona el va matar i després es va suïcidar.

9 de novembre. Un home romanès procedent de Saragossa mor apunyalat a Sant Adrià de Besòs enmig d'una protesta per les cases ocupades que va generar una batussa amb els traficants de la zona.

26 de novembre. Maten a punyalades un matrimoni gran, Fernando Prieto Rodríguez i María Purificación Domínguez Fojo, sordmuts tots dos,
a Premià de Mar. Detenen i empresonen un veí seu, fill d'una altra parella de sordmuts.

7 de desembre. Un home mor apunyalat en una batussa en un bar de xinesos a Badalona i detenen un compatriota.

8 de desembre. Una dona de Girona, Mireia Pujadas, mata les seves dues filles, d'11 anys i 10 mesos, llançant-les per la finestra d'un tretzè pis i després s'hi tira ella i també mor.

10 de desembre. Detenen un home de 63 anys veí de Vilanova i la Geltrú per la mort d'un altre home de 53 veí de Cubelles. Es van barallar en un pis de Vilanova.

16 de desembre. Troben un nadó mort en un contenidor a Santa Coloma de Gramenet.

20 de desembre. Troben una dona de 36 anys morta a les escales de casa a Castellar del Vallès i detenen l'home que va donar l'avís. Va explicar que la noia havia estat en una festa en què es va consumir molta droga i alcohol a casa d'ell i que va caure accidentalment.

24 de desembre. Una baralla entre dos sense sostre a Castelldefels acaba amb un home mort i el sospitós arrestat.

LES XIFRES

36
persones
van morir assassinades durant el 2015. Només queden cinc casos per resoldre.
19
víctimes
eren dones i només 17 eren homes. És el primer cop que hi ha més dones mortes que no pas homes.
12
víctimes
de les 36 eren persones d'origen estranger, una proporció similar a la d'altres anys.

Resolt l'assassinat de Neus Juanola a Cabanes

El gener del 2015, els Mossos van detenir els sospitosos de l'assassinat de Neus Juanola, una marxanta jubilada de 75 anys que va ser trobada agonitzant arran d'una brutal pallissa, lligada i amb un mocador entaforat a la boca el matí de l'1 de març del 2014,
i va morir uns dies després al Trueta. Els empresonats pel crim: Antonio García Carbonell, de 77 anys, que estava en llibertat gràcies a l'anul·lació de la doctrina Parot tot i que l'havien condemnat a més de dos segles de presó, i Oriol Boyer Hernández, que ja acumulava una llista de delictes a la comarca, tenia una ordre de crida i cerca i s'havia traslladat al Vallès Occidental.

El 2015, els Mossos també van resoldre un crim perpetrat dotze anys abans: la mort d'un vigilant d'un supermercat de Mollet que va rebre diverses ganivetades en un atracament al centre comercial. Gràcies al perfil genètic que es va trobar en una peça de roba dels atracadors, els Mossos van detenir un veí del Prat de Llobregat, de 36 anys. Una prova que la investigació dels homicidis no cessa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia