Successos

Empresonen una regidora de Toses acusada de formar part d'una xarxa de traficants

Se sospita que el grup distribuïa cocaïna a l'Estat espanyol i que enviava remeses a altres punts d'Europa

La policia va detenir vuit membres més de l'entramat

La Guàrdia Civil ha desarticulat una organització dedicada al tràfic de drogues a escala internacional, els membres de la qual estaven establerts a la demarcació de Girona, a la de Barcelona i a Madrid. En l'operació, anomenada Tahúres, han estat detingudes en les darreres setmanes dues dones de nacionalitat espanyola, cinc homes colombians, un ciutadà nigerià i un serbi. Una de les presumptes integrants de la trama és Maria Gassó Soy, regidora d'ERC a l'Ajuntament de Toses, al Ripollès. L'edil, a més, està sent investigada per un delicte de tràfic de persones per motius laborals. Aquesta segona imputació estaria relacionada amb el restaurant Ca la Maria, que ella regenta, a Fornells de la Muntanya. Es creu que hauria introduït a l'Estat una dona que no tenia el permís de residència. Li va facilitar documentació d'una tercera persona perquè pogués passar els controls fronterers i la va incorporar a la plantilla de l'establiment hostaler. Segons Gassó, però, li va donar feina per fer un favor a un amic seu estranger.

Tots els detinguts van passar a disposició del jutjat d'instrucció 4 de l'Hospitalet de Llobregat. Gassó, assistida per l'advocat Joan Pere Zapata, es va acollir al dret de no declarar. Des del jutjat es va ordenar l'ingrés provisional a la presó de la regidora, que és al centre penitenciari de Wad-Ras. El seu lletrat ha demanat la seva posada en llibertat provisional, “ja que no hi ha risc de fuga i té un domicili conegut”. Zapata rebat que els arrestats no formaven cap organització, creu que els perfils i les accions de cadascun queden molt diluïts i imprecisos en la investigació i que, en el cas de Gassó, “la policia parla en genèric i en condicional, dient tan sols que podria haver col·laborat en el desplaçament de 290 grams de cocaïna al pis del ciutadà nigerià”.

Un portaveu d'ERC va manifestar a Efe que el partit va tenir coneixement de la situació ahir, va sol·licitar que es respecti la presumpció d'innocència i va anunciar que li han obert un expedient informatiu per aclarir els fets.

Col·laboració amb Suïssa

En l'operació s'han comissat 5.209 grams de cocaïna, petites quantitats d'haixix, marihuana, anabolitzants, 3.670 euros, tres vehicles, bàscules electròniques, una premsa casolana i productes per adulterar els estupefaents. La xarxa distribuïa cocaïna a l'Estat espanyol i enviava remeses a altres punts d'Europa. Les indagacions van arrencar el 2015, en col·laboració de les autoritats suïsses. El grup va planificar l'enviament de cocaïna mitjançat una mula, detinguda a Suïssa amb 500 grams amagats a dins del cos.

També a principi del 2016, l'entramat va pretendre fer un transport de cocaïna de Madrid a Barcelona amb un cotxe amb un doble fons. El dispositiu policial va culminar amb la intercepció de l'automòbil a la demarcació de Barcelona, el comís de 800 grams de cocaïna i l'arrest dels encarregats del viatge. Es va fer l'escorcoll en un domicili de Madrid d'un dels dos detinguts, on van trobar 200 grams més de cocaïna i un laboratori de droga. Malgrat que a partir d'aquí el grup va perdre un dels seus principals proveïdors de cocaïna, es va continuar abastint per altres vies. Els efectius van tenir coneixement d'una altra entrega de droga a Barcelona, en la qual participava una de les acusades i l'home nigerià. Van procedir al seu arrest, així com també a la detenció d'un ciutadà serbi que era el comprador de la substància. En la inspecció de l'habitatge de l'home nigerià, situat a l'Hospitalet de Llobregat, es van comissar 300 grams de cocaïna i va quedar desmantellat el punt des d'on havia partit la mula en destinació a Suïssa.

Amb les dades recollides, van ser detingudes dues persones més a Sant Joan Despí, una a l'Hospitalet de Llobregat i una dona al barri de la Barceloneta, la casa de la qual era un punt habitual de venda d'estupefaents. Ella i dos homes van quedar en llibertat amb càrrecs. En canvi, des del jutjat es va decretar l'ingrés a la presó de Gassó i cinc presumptes còmplices.

LA FRASE

No existia cap organització i les accions dels detinguts queden molt diluïdes en la investigació
Joan Pere Zapata
Advocat de Maria Gassó Soy


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia