Successos

Detingut per robatoris a l'Empordà, on actuava amb un dels lladres dels Tous

Eglantin Nikolli va ser arrestat a Grècia i extradit a Catalunya, on ha ingressat a la presó

Els dos sospitosos haurien assaltat cases a Platja d'Aro i a Calonge

La policia ha detingut a Grècia el còmplice d'un dels lladres que va participar presumptament en l'assalt al domicili dels joiers Tous a Sant Fruitós de Bages, el 9 de desembre del 2006. L'arrestat és Eglantin Nikolli, qui l'any passat va escapar del país després d'un intent de saqueig en un xalet de Platja d'Aro. Segons la investigació, Nikolli i un dels implicats en el fatídic assalt a la casa de la família Tous, Arsim Blaku, es van especialitzar en el robatori d'habitatges d'urbanitzacions del Baix Empordà, l'estiu del 2015. Durant el juny i el juliol, els Mossos d'Esquadra van detectar un augment considerable del nombre de casos, alguns dels quals comesos seguint un mateix modus operandi. Escollien habitualment com a objectiu immobles aïllats i efectuaven els cops entre les vuit i les deu de la nit. Vigilaven les propietats, aprofitaven per entrar quan els amos no hi eren i solien buidar la caixa forta. La unitat territorial d'investigació dels Mossos va assumir les indagacions i va estrènyer el cercle al voltant d'Eglantin i Arsim.

El jutjat que instrueix la causa els considera responsables d'un robatori en una casa de Castell-Platja d'Aro el 19 de juny, l'assalt d'un habitatge de la urbanització Mas Pallí de Calonge el 23 de juny i, el mateix dia, en un xalet de la urbanització Mas Nou de Platja d'Aro.

En aquest darrer episodi, van irrompre a l'interior pensant que no hi havia ningú, però no era així. El propietari va alertar els Mossos i van evitar que els lladres accedissin a la caixa forta. Després d'aquest últim intent frustrat, i en veure's perseguit per la policia, Nikolli va marxar de Catalunya. Quan es dirigia a Itàlia, la policia francesa el va enxampar, va comprovar que es trobava en situació irregular al país i el va expulsar a Albània, d'on és originari. Aleshores el jutjat de Sant Feliu de Guíxols va dictar una ordre europea de detenció i entrega. Les gestions van donar resultats al desembre, quan va ser atrapat a Grècia. Una vegada extradit, ha passat a disposició judicial i ha ingressat en presó provisional, investigat per un delicte continuat de robatori amb força en casa habitada.

Amb el seu còmplice fora del país, Blaku va con-
tinuar actuant. El 18 d'agost a la nit, va protagonitzar una espectacular i quilomètrica persecució a alta velocitat i va aconseguir fugir. L'actuació policial va tenir lloc després que una banda, en la qual hi havia Blaku, entrés en un xalet d'una família russa, al carrer Rafel de Casanova de Sant Antoni de Calonge. Va sonar l'alarma, que va posar en alerta la policia, si bé el grup va actuar contra rellotge i va ser a temps d'endur-se joies i una caixa forta, on hi havia uns 30.000 euros.

Tot i que els Mossos, que ja els seguien la pista, van intentar aturar l'Audi que conduïa Blaku a Calonge mateix, va esquivar-los amb una maniobra temerària i dificultosa. Els agents, llavors, van mirar de detenir-lo a l'altura de Celrà. El sospitós, però, va envestir una patrulla, va posar el seu automòbil sobre dues rodes, va girar cua i va emprendre la fugida en direcció a la Bisbal d'Empordà. Va agafar la carretera de Cassà de Pelràs i va anar a parar a la finca de Vivers Planas, de Púbol. Allà va abandonar el cotxe i va escapar a peu. Tot fa pensar que va perdre la bossa amb les joies sostretes i, dos dies després, els amos de Vivers Planas les van trobar al marge d'un camp i les van entregar als Mossos.

Blaku es troba evadit de la justícia i el jutjat número 2 de Sant Feliu de Guíxols va emetre sobre ell una ordre europea de detenció i entrega (OEDE). A l'acusat, nascut a Kosova, també li consta una petició del fiscal de set anys i onze mesos de presó per la seva participació en l'assalt al xalet dels Tous. Aquell dia, la banda va perdre un dels seus integrants, Sinani Gazmend, que va ser abatut a trets pel gendre dels joiers, que assumia la seguretat de la finca.

LA XIFRA

3
robatoris
atribueix la policia a Nikolli i a Blaku, els quals van ser comesos el juny de l'any passat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia