Successos

“Bassols no té cap vincle amb Efial”

El seu advocat diu que en la declaració davant del jutge no li van fer cap pregunta relacionada amb la consultora

“Efial no té absolutament res a veure amb Josep Manel Bassols. Ni tan sols coneix els membres que en formen part.” De manera categòrica, l'advocat Carles Monguilod, que porta la defensa de qui va ser alcalde d'Anglès entre els anys 1995 i 2003, manifesta que no existeix cap vinculació entre el seu representat i Efial Consultoria SL. Aquesta empresa centra la investigació de l'operació Térmyca, en el marc de la qual la Guàrdia Civil va practicar 12 detencions i va fer escorcolls en ajuntaments, entitats públiques, empreses, despatxos professionals i domicilis. Bassols va passar dijous a disposició del jutjat d'instrucció 1 del Vendrell, que va decretar la seva posada en llibertat amb càrrecs, i sense fiança. “Durant l'interrogatori de Bassols, no li van fer ni una sola pregunta relacionada amb Efial”, va subratllar Monguilod. Van entrar en presó provisional sota fiança, en canvi, l'alcalde de l'Ametlla de Mar entre el 2003 i el 2015, Andreu Martí, i el propietari d'Efial i gerent de La Cala Gestió, Antonio Martos.

Diversos ajuntaments –entre els quals el de l'Ametlla– tenien contractes amb la consultora. Efial oferia serveis als consistoris per descarregar de treball l'administració local. Per realitzar la tasca encomanada, el presumpte entremat creava empreses públiques, gestionades per la consultora. Segons la fiscalia anticorrupció, amb aquestes societats “construïen una estructura paral·lela als ajuntaments per evitar que la seva actuació fos supervisada pel secretari i l'interventor municipal”. “S'ha detectat que les entitats públiques empresarials eren fictícies, sense una activitat específica. Les societats els servien per desviar fons dels ajuntaments cap a l'entitat pública i, d'aquí, a la consultora”.

Monguilod rebat que la detenció de Bassols es va basar en unes simples anotacions fetes per ell que estan relacionades amb la seva tasca com a delegat a Catalunya de la constructora madrilenya Oproler. Bassols apareix per unes obres adjudicades a Oproler, que subcontracta Enginyers Terres de l'Ebre SL. La fiscalia apunta que les anotacions el vinculen amb Martí i amb l'enginyer municipal Jaume Bertrán (lligat a Enginyers Terres de l'Ebre) i amb el cobrament de comissions d'Oproler per la rehabilitació de l'àrea Bon Repòs. Monguilod, però, no entén que uns brevíssims escrits portin a pensar en una actuació delictiva.

En una de les notes només s'hi llegeix “Ametlla i pagaments Bon Repòs” i al costat hi surt “Bertran i A. Martí”, sense cap altre afegitó. Aquestes paraules “farien referència a pagaments que hauria pogut efectuar Bassols a Martí o a Andreu en relació amb Bon Repòs. L'obra va ser adjudicada per Cala Gestió, una empresa pública depenent de l'Ajuntament de l'Ametlla”, recull la interlocutòria. Bassols ho nega i argumenta que les anotacions es deuen al fet que el consistori de l'Ametlla tenia factures pendents per les obres per problemes de tresoreria i, des de Madrid, li recordaven a ell que s'havien de pagar els endarreriments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia