Successos

Medi ambient

Evacuats per un foc a l'Estartit

Un incendi que es va declarar ahir a la tarda a la zona de Rocamaura va cremar més de 5 hectàrees de vegetació

Van ser desallotjades 475 persones d'un càmping i d'una urbanització

Es creu que el foc va començar per un llamp

Un foc forestal va causar ahir un nou ensurt a les comarques gironines. Tan sols unes hores després que el Departament d'Agricultura restringís l'accés al Montgrí per l'elevat risc d'incendi, es va declarar un foc en un dels cims del massís. Els cossos d'emergències van ser alertats a les quatre de la tarda que hi havia una columna de fum a la zona de Rocamaura de l'Estartit, al terme de Torroella de Montgrí. Les flames van començar al camí de Torre Ponsa i, com a mesura preventiva, es van evacuar 475 persones entre el càmping l'Estartit i la urbanització Can Català. No es va tractar ben bé d'un desallotjament del càmping, però, com que l'Estartit és als peus de Rocamaura, es va demanar als estiuejants que es concentressin a les parts baixes del recinte i estiguessin a prop de l'entrada. També es va fer el mateix amb els propietaris d'habitatges disseminats que hi ha en el primer tram de la muntanya, que en alguns casos van veure les flames a tocar. L'Ajuntament de Torroella havia habilitat la sala polivalent de l'Estartit per si la situació anava a més, però al final no es va haver d'utilitzar i ahir mateix tothom va poder tornar a casa o a les parcel·les del càmping.

Les tasques d'extinció van mobilitzar divuit dotacions terrestres dels Bombers, cinc mitjans aeris i membres de les ADF. Segons els Agents Rurals, l'incendi va cremar entre cinc i deu hectàrees de vegetació. La tramuntana i el gregal que bufava van empènyer el foc al penya-segat, en comptes d'endinsar-lo al massís del Montgrí, però, de retruc, això va fer que les flames anessin creant focus secundaris a mesura que anaven caient muntanya avall.

Es va donar per estabilitzat a dos quarts de set de la tarda. El director dels serveis territorials d'Interior, Albert Ballesta, va explicar que es va originar al marge d'un camí, prop de l'antena que hi ha dalt de la muntanya de Rocamaura. I, en relació amb la investigació sobre les causes, va assenyalar que podria haver començat per un llamp que havia quedat somort, tot i que tampoc no es descarta que darrere els fets hi hagi una “irresponsabilitat” humana. La hipòtesi del llamp, però, és per ara la que agafa més força. La nit de dijous a divendres va ploure a la zona, hi va haver tempesta i van caure molts llamps. Tot fa pensar que algun va quedar somort al subsòl o en alguna soca i que pel vent s'hauria encès el foc. Els agents rurals ja van delimitar ahir el punt d'origen de l'incendi i ara examinaran el mapa de registre de llamps. Tot i que de moment també es valora la hipòtesi que fos causat per l'acció humana o per una negligència, aquesta possibilitat no es veu tan clara com dijous en el foc de Cruïlles, on es va trobar una burilla de cigar al voral de la carretera on es van desencadenar les flames.

A l'Estartit, l'incendi va començar al costat d'un camí situat a prop de l'antena de telecomunicacions. En declaracions a l'ACN, el cap de la regió d'emergències de Girona, Enric Cano, va precisar que en la càmera de vigilància instal·lada en aquest punt van veure com les flames prenien el sotabosc. “Primer tenien l'amplada d'una taula, però el vent les va estendre ràpidament”, va indicar. “A dalt de la muntanya ja tenim l'incendi envoltat per una línia de mànegues, i ara el rematem; però a la part del penya-segat ens costarà molt més, perquè no hi podem accedir”, va afegir-hi Cano a darrera hora de la tarda. Al vespre, els Bombers van fer cremades controlades perquè actuessin de tallafocs i, en cas de caure flames del penya-segat, també anessin a parar sobre un llit cremat.

Situació d'alerta

L'alcalde de Torroella, Josep Maria Rufí, va dir que l'episodi d'ahir va ser un “espant” i va recordar que està en marxa el nivell 3 del Pla Alfa –el més elevat– per risc d'incendis, fet que implica que s'hagi tancat l'accés a peu de persones i vehicles al massís del Montgrí.

A més d'aquest espai protegit, també es va activar el pla a l'Escala, Torroella de Montgrí, Palau-sator, Gualta, Pals, Fontanilles, Ullà i Bellcaire. En aquestes vuit poblacions s'han suspès totes les autoritzacions d'activitats que poden generar perill de foc forestal i s'hi duen a terme unes vigilàncies específiques. Els Agents Rurals estan especialment alerta que no surtin columnes de fum en zones forestals o en paratges no forestals que siguin a menys de 500 metres d'àrees boscoses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia