Successos

Setge judicial i policial contra els culpables de la devastació

Un jutjat de Figueres obre dues investigacions per identificar les persones que van llençar burilles a la zona on va començar el foc de la Jonquera i el de Portbou

Analitzaran les cigarretes per trobar restes d'ADN dels responsables

“Arribarem fins al final”. Sense concessions va ser l'advertiment que va fer ahir el conseller d'Interior de la Generalitat, Felip Puig, respecte a la investigació que s'ha obert per identificar les persones que van llençar les burilles de cigarretes que es van convertir diumenge en un polvorí i que van desencadenar els dos devastadors incendis de l'Alt Empordà. En el de més magnitud, que es va registrar a la una del migdia al costat de l'N-II, a la Jonquera, l'estupefacció dels agents rurals per la irresponsabilitat d'algun conductor va ser profunda, ja que s'hi van trobar fins a un centenar de burilles en un aparcament del Pertús, a l'altura del quilòmetre 779,5. Aquesta concentració fa pensar que el ciutadà que les va tirar va buidar al terra el cendrer del vehicle. Les puntes de tabac estaven en una canalització, on hi havia fulles seques que es van encendre amb facilitat i, d'aquí, les flames van saltar a un marge i van començar a agafar via lliure a banda i banda de l'N-II.

La mateixa actitud imprudent se sospita que estaria darrere del segon foc que, amb només cinc hores de diferència, va iniciar-se al cantó de l'N-260, al seu pas per Portbou, a uns 30 metres d'una gasolinera. En aquest punt, des del govern també s'ha comunicat oficialment que s'hi van interceptar burilles de cigars, si bé no se n'ha concretat el nombre. Tant per a aquest cas com per al de la Jonquera, el jutjat d'instrucció número 6 de Figueres ha obert diligències per investigar com es van produir els dos incendis. En el de Portbou, a més d'indagar-se el seu origen, la investigació també se centrarà en les seves fatals conseqüències, per la mort d'un pare i una filla de nacionalitat francesa. Les dues víctimes estaven entre la vuitantena de persones que circulaven per l'N-260 i que s'hi van veure atrapades pel gran col·lapse que es va produir pel tall de la carretera. Envaïts pel pànic, la gent va començar a abandonar els vehicles i va anar en direcció al mar per diversos camins. El pare, de 43 anys, i la filla, de 15, van emprendre una perillosa fugida en baixar per un penya-segat molt escarpat, des del qual es van estimbar daltabaix.

Una mort natural

El mateix succeeix en relació a les diligències obertes per l'incendi de la Jonquera, ja que la investigació també s'estendrà a la mort d'un ciutadà francès, de 64 anys, que va perdre la vida en ser localitzat amb cremades al 80% del seu cos mentre intentava apagar les flames, a Agullana. L'home va ser evacuat diumenge a l'hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, on va morir l'endemà. En les investigacions per aquest mateix foc, en canvi, no s'hi inclou el defalliment diumenge d'un veí de Llers, de 76 anys, que va patir un atac de cor en veure's envoltat per les flames, ja que es considera que les causes de la mort van ser naturals.

Homicidi imprudent

El conseller del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, va ensenyar ahir fotografies de les proves recollides pels agents rurals sobre l'inici de l'incendi a Portbou, durant la reunió del consell executiu. Si s'identifiquessin els responsables dels focs se'ls podria acusar d'un delicte d'homicidi imprudent, tot i que Puig va reconèixer que serà complicat trobar-los. En una compareixença pública que va fer des del centre de comandament avançat establert a Figueres, el conseller hi va afegir, però, que “es faran totes les investigacions possibles”. “Demanarem als Mossos que extreguin les restes d'ADN de les burilles, si bé les bases de dades de disposa la policia sobre perfils genètics són reduïdes; seria molta coincidència que a partir d'aquesta comparativa es localitzessin els responsables”, va explicar.

El titular d'Interior va apel·lar a la col·laboració ciutadana per posar al descobert, precisament, la gent que llença burilles de cigarretes en zones forestals per prevenir situacions de malson com les de l'Alt Empordà. Tot i reconèixer no voler convertir el país en un “estat policial”, va evidenciar que la tecnologia ha avançat com per poder utilitzar la foto d'una matrícula feta amb el telèfon mòbil per denunciar l'infractor. “ Els hàbits incívics, i en alguns casos irreflexius, s'han afegit a la fragilitat del territori, on hem tingut l'hivern més sec dels últims 40 anys: ha plogut un 30% menys del que és habitual, i els boscos i els conreus són un combustible potencial”, va concloure el conseller.

Els Mossos analitzaran l'ADN de les burilles, però serà un procés complicat
Felip Puig
conseller d'interior de la generalitat de catalunya
L'incivisme s'ha afegit aquest cop a la fragilitat del territori català, on hem tingut l'hivern més sec dels últims 40 anys

Crisis nervioses o respiratòries i ulls irritats

Primer les flames, després el fum i finalment les pèrdues provocades per l'incendi també tenen conseqüències sobre la salut de les persones afectades; ja que de la mateixa manera que el foc passa per fases, passa el mateix amb el tipus de problemes per a la salut que pot causar. La doctora Anna Costa explica que el dia que es va declarar l'incendi van atendre pacients bàsicament per cremades –com per exemple un indigent que viu al bosc i en va patir els braços i la cara– o per irritacions als ulls. També van tractar alguns veïns que s'havien fet ferides, com talls o traus, mentre intentaven contenir les flames.

A partir del segon dia, les principals complicacions a la Jonquera i als onze dispensaris de les poblacions del voltant les ha provocat el fum. Algunes persones amb malalties pulmonars, com asma, han patit crisis. Sobretot ha passat en els municipis més aïllats i més rodejats de bosc. De fet, Protecció Civil recomana als malalts respiratoris o cardíacs que viuen a prop del perímetre afectat que es quedin a casa i evitin sortir al carrer degut a la densitat del fum. A les persones que detectin molèsties respiratòries lleus, es demana que vagin als CAP, que s'han reforçat per atendre aquests casos per evitar col·lapsar els serveis d'urgències.

Els especialistes preveuen que, una vegada passin definitivament les flames, aquestes crisis d'ansietat aflorin més i que en alguns casos acabin derivant en una depressió. “Són problemes relacionats amb la situació de desastre, de pèrdues materials i sentimentals. Des de l'atenció primària subministren oxigen per ajudar a respirar o ansiolítics per alleujar l'angoixa dels pacients.

acn

Puig insta a denunciar els conductors que tirin burilles

Per estimular la pressió social contra els fumadors que tenen el costum de llençar per la finestra del cotxe les burilles de cigarretes, el conseller Puig va demanar ahir que els ciutadans que siguin testimonis d'aquestes conductes incíviques facin una foto del cotxe on viatja l'infractor per tenir la matrícula i poder denunciar així la persona que ha comès la irresponsabilitat. La crida va tenir les primeres respostes, ja que alguns usuaris del Twitter que van caçar aquestes situacions van començar a enviar imatges en què es veien els automòbils dels responsables d'aquests actes imprudents. El portaveu del govern de la Generalitat, Francesc Homs, no va rebutjar frontalment la possibilitat de donar suport a un enduriment de les penes per als que cometin aquests actes en zones perilloses, però creu que s'ha d'estudiar i no impulsar-ho “en calent”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.