Successos

Cremant pels quatre costats

L'incendi que va començar a Madremanya ja havia calcinat ahir a la nit 140 hectàrees i continuava descontrolat

En només 4 hores també es van desencadenar focs a Empúries, la Jonquera i Santa Cristina d'Aro

Desallotgen una vintena de veïns de Sant Martí Vell

El foc es va tornar a acarnissar ahir intensament amb les comarques gironines, on els cossos d'emergències van estar treballant contra rellotge per atacar quatre incendis, que es van declarar en només quatre hores de diferència a Madremanya, Sant Martí d'Empúries, la Jonquera i Santa Cristina d'Aro. Una estranya coincidència que va reforçar les sospites que almenys algun dels focus hauria pogut ser provocat, tal com van lamentar molts dels veïns de les poblacions afectades. El foc més preocupant i que va causar majors incidències, però, va ser sens dubte el primer, que es va desencadenar a dos quarts de tres de la tarda al puig de les Dalmaues de Madremanya. A l'hora de tancar aquesta edició, l'incendi havia arrasat 140 hectàrees, sobretot dels termes de Madremanya, Sant Martí Vell i Flaçà. Encara no s'havia pogut donar per controlat i, tot i que va començar al Gironès, estava al límit de la comarca amb al Baix Empordà ja que les flames eren properes al veïnat de Riuràs de la Pera.

El foc es va iniciar al costat de la granja de Can Cros, que està en obres. Es troba en un camp, a tocar de la GIV-6701, a l'altura del punt quilomètric 6. Almenys en aquest cas, però, els Agents Rurals en descarten la intencionalitat. L'incendi es va propagar ràpidament per zones boscoses de pins i alzines, per camps agrícoles i, per precaució, els Mossos van evacuar una vintena de veïns del nucli de Vilossa de Sant Martí Vell i cinc inquilins del mas Costa, que està una mica més apartat. També es van dur els cavalls del centre CAVA a un lloc segur i set empleats d'una empresa situada a la C-66 van marxar per iniciativa pròpia.

En les tasques d'extinció hi van estar treballant 50 dotacions terrestres dels bombers i 9 mitjans aeris. Al llarg de la tarda, el foc va avançar en sentit nord, de tal manera que es va allunyar del massís de les Gavarres. Les flames van guanyar terreny, en canvi, en direcció cap a Sant Joan de Mollet, Flaçà i, més tard, es van acostar a Riuràs, on es va demanar als ciutadans que es confinessin. A quarts de quatre de la tarda, els Mossos també van patrullar per Sant Joan de Mollet i Flaçà i van requerir als veïns que no sortissin de casa per la gran fumerada que es va originar, si bé a la nit es va aixecar la restricció en aquests dos darrers pobles.

Reallotjats en cases

L'Ajuntament de Bordils va posar a disposició dels desallotjats el pavelló nou, tot i que finalment no s'hi va quedar ningú a la nit. Sí que hi van passar la tarda la Montserrat Coll i en Lluís Rebugent, un matrimoni de Vilossa. Coll va explicar que abans d'abandonar casa seva va veure com les flames estaven arrasant les seves propietats; si bé hi va afegir que, sortosament, feia poc que havien netejat vuit hectàrees. En el seu cas, va sentir l'olor del foc mentre regava per fora: “Vaig pujar a les golfes i hi havia un fum molt negre; quan en vaig baixar, ja vaig topar amb els policies, que ens van fer marxar.” Només els va donar temps d'agafar els gossos, tancar la masia i, abans de dirigir-se a Bordils, van deixar un dels dos cotxes al domicili dels sogres, a Corçà, on hi han acabat passant la nit.

Els altres veïns evacuats també es van reubicar en immobles de parents i amics, tot i que s'havia obert el centre cívic de Sant Martí Vell. Al final, però, tan sols es va usar com un punt de reunió per als afectats, a qui els amos del restaurant La Riera van dur entrepans. Es preveia que la nit seria intensa, ja que el foc seguia actiu, malgrat que el vent es va calmar. Es van quedar sobre el terreny 50 dotacions, que confiaven que avui fins i tot els ajudés alguna precipitació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.