Successos

Llevantada general a les comarques gironines

Alerta per inundacions a les zones properes a les lleres dels rius Ter, Freser i Fluvià

També es van desguassar els pantans de Susqueda i el Pasteral

Els bombers fan una quinzena de sortides

El novembre s'ha acomiadat amb un temporal de pluja, vent i onatge. El seu radi d'acció es va estendre ahir a gran part del país, si bé es va focalitzar principalment a les comarques gironines i a les Terres de l'Ebre. A la demarcació, les precipitacions van deixar dades remarcables en poblacions com Molló, on es van registrar 120 litres per metre quadrat; 110 a Sant Pau de Segúries, 105 a Olot i 85 a Banyoles. A la capital del Pla de l'Estany, també s'hi va produir una altra marca que serveix per il·lustrar la intensitat dels xàfecs, ja que hi van caure 10 litres per metre quadrat en tan sols 10 minuts. D'altra banda, amb vista al temps que s'espera avui a Catalunya, l'afectació més important quedarà acotada a les comarques gironines. Es preveu que la situació s'agreugi amb una llevantada que es generalitzarà encara en un major nombre de punts de la demarcació en comparació amb dissabte. El vent de xaloc de component sud-est que bufava divendres va començar a girar ahir més cap a llevant, que arriba des de l'est. Es tracta d'un vent fred i humit, ja que prové del mar; i va assolir ratxes de 75 km/h a Portbou. Avui, al territori gironí s'instaurarà de ple aquest vent de l'est. S'intensificarà, per tant, el temporal de llevant, que alça un fort onatge (a l'Alt i al Baix Empordà, les onades van traspassar els 3 metres d'alt).

A part dels punts costaners, el cabal del riu Ter pot superar els 270 metres cúbics per segon. Entre Ripoll i Sau, l'aigua és probable que arribi a cotes que no són habituals i que generi problemes d'inundacions en zones properes a la llera i en parcel·les rústiques. Des del Centre de Coordinació d'Emergències de Catalunya es va advertir de la situació en diverses localitats per on passa el Ter, així com als municipis de l'àrea d'influència dels rius Freser, Fluvià i Llierca, per perill de desbordaments per les seves crescudes. I, des de Protecció Civil, es va demanar a la ciutadania que eviti acostar-se al curs dels rius i de les rieres, sobretot a Camprodon, Sant Pau de Segúries, Sant Joan de les Abadesses, Ripoll, les Lloses, la Cellera de Ter, Sant Julià del Llor i Bonmatí, Anglès, Bescanó, Sant Gregori, Salt, Girona, Queralbs, Ribes de Freser, Campelles, Campdevànol, Sant Jaume de Llierca, Sadernes, Montagut i Oix, Sales de Llierca, Tortellà, Argelaguer, Sant Ferriol, Besalú, Maià de Montcal, Serinyà, Crespià, Esponellà, Cabanelles, Vilademuls, Navata, Pontós, Bàscara, Garrigàs, Vilaür, Palau de Santa Eulàlia, Sant Mori, Sant Miquel de Fluvià, Ventalló, Torroella de Fluvià, l'Armentera i Sant Pere Pescador. Paral·lelament, per evitar que els embassaments de Sau i Susqueda assolissin una capacitat massa elevada, es va procedir al seu desguassament. I, també al Pasteral, des de les dues es va augmentar fins als 30 m³/s el cabal de sortida de l'aigua.

Ahir a la nit, les precipitacions van minorar, si bé avui al matí i al migdia es tornaran a reforçar. Novament, però, afluixaran a partir de la tarda per l'entrada de vent del nord. I, ja demà, els mapes indiquen l'allunyament de la depressió i una notable baixada de la temperatura.

LES XIFRES

120
litres per metre quadrat
van caure ahir al terme municipal de Molló, a la comarca del Ripollès.
17
avisos
va rebre el 112 provinents de la Selva. I, al Gironès, 11 trucades van ser per incidències a Sant Julià de Ramis.
75
quilòmetres per hora són les ratxes de vent que es van registrar al matí, a Portbou.

Desviament del trànsit al Port de la Selva

Les onades van arribar ahir a l'avinguda de J.V. Foix, que transcorre davant de la platja de la Ribera, al Port de la Selva. Segons va explicar l'alcalde, Josep Maria Cervera, l'incident va comportar que es desviés el trànsit pels carrers Illa i Platja i “sortosament, no va ocasionar altres danys importants”. Malgrat que a la població hi va ploure moderadament, la mar estava molt alterada i, des de divendres, els espigons també estan colgats per l'aigua. Al llarg de la jornada, els bombers van efectuar una quinzena de sortides a la demarcació relacionades amb la pluja, cap de les quals de gravetat. Es van mobilitzar, majoritàriament, per l'acumulació d'aigua en baixos, neteja de calçades, revisió de passos inundables i petites esllavissades de terra i de pedra. Un d'aquests despreniments es va originar a la carretera GI-400, que uneix la collada de Toses amb Alp. També en matèria de trànsit, un camió que duia teles va bolcar a la C-25, a Vilobí d'Onyar. A priori, l'origen de l'accident no té vinculació amb el temporal; i tot i la seva espectacularitat, no es van haver de lamentar ferits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia