Successos

Troben mig milió d'euros entre el Paradise i l'Eclipse

Ha sigut arrestat José Moreno, l'amo del macroprostíbul de la Jonquera i d'un bordell de Mont-ras

En l'operatiu contra el blanqueig de diners es van practicar sis detencions en aquests dos clubs

La Policía Nacional va localitzar una important suma de diners en efectiu als dos bordells de l'Alt Empordà i el Baix Empordà que han sigut escorcollats en el marc de l'operació Pompeia, en què es pretén lluitar contra el blanqueig de capital en negocis vinculats al món de la prostitució. A les comarques gironines, els agents van inspeccionar diumenge el club Eclipse de Mont-ras i el macroprostíbul Paradise de la Jonquera. En el transcurs de les intervencions que es van fer de manera simultània, els efectius van comissar al voltant de mig milió d'euros entre els dos locals. Tant el Paradise com l'Eclipse són propietat de l'empresari José Moreno Gómez, que va ser detingut junt amb cinc treballadors dels bordells. A part d'aquests sis arrestats a la demarcació, hi va haver una cinquantena de detinguts més arreu de l'Estat espanyol, ja que també es van registrar prostíbuls del País Valencià, Múrcia, Madrid, Navarra i el País Basc. Està previst que declarin a l'Audiencia Nacional de Madrid, des d'on es coordina el dispositiu. La investigació de moment es manté oberta i el jutge ha decretat el secret de sumari del cas.

Les indagacions es van iniciar fa dos anys i han fructificat ara amb la detenció dels membres de l'entremat financer dels locals investigats. El frau fiscal que haurien comès presumptament entre els diversos negocis podria superar els 150 milions d'euros. Se sospita que els encarregats dels clubs desviaven diner negre i el blanquejaven mitjançant un entramat d'empreses paral·leles. Es simulava que els clients no pagaven pel favor sexual que contractaven sinó que, pel mateix import, s'aparentava que adquirien amb targetes de crèdit algun altre tipus de servei de negocis que funcionaven com a intermediaris. En algun cas es va descobrir que una companyia de Sant Sebastià els facilitava uns terminals per cobrar als clients amb targeta i que en els bancs no constés el nom del club, sinó el de l'empresa.

Al Paradise, l'actuació policial es va allargar fins dilluns a la matinada. Després d'hores d'escorcoll i de practicar-hi dues detencions, els policies van sortir amb feixos de documentació comptable i financera. El seu propietari no és el primer cop que ha de respondre davant de la justícia. Dels assumptes més recents, el febrer del 2014, l'Audiència de Girona el va absoldre a ell i a sis acusats més, els quals van ser jutjats per haver format part presumptament d'una xarxa de proxenetes que portaven noies del Brasil i, un cop aquí, les obligaven a prostituir-se a l'Eclipse, de Mont-ras, i a l'Edén, de Melianta. En aquella ocasió, el fiscal demanava catorze anys de presó per a Moreno. L'alt tribunal gironí, en canvi, va condemnar un vuitè acusat a quatre anys de presó per un delicte contra els drets dels ciutadans estrangers. A banda, el 2013, el Suprem va confirmar tres anys de presó contra Moreno per un delicte contra els drets dels ciutadans estrangers. Com a amo de l'Edén i l'Eclipse, es va convertir en el cervell d'una banda dedicada a buscar noies al Brasil disposades a exercir la prostitució als seus locals, el 2008. Es va posar d'acord amb tres treballadors i els va oferir diners per cada dona que aconseguissin dur. El pla havia de resoldre la falta d'empleades que hi havia aleshores als dos clubs.

LA XIFRA

150
milions d'euros
es calcula que no s'haurien declarat a Hisenda entre els diversos negocis inspeccionats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia