Successos

La Guàrdia Civil comissa 3,3 milions d'euros en droga

Les unitats de policia judicial de la comandància de Girona han fet 76 detencions i 85 imputacions

El grup de muntanya de Puigcerdà ha participat en 81 auxilis i tres recerques de desapareguts

La Guàrdia Civil de la comandància de Girona ha comissat en el darrer any 800 quilos de plantes de marihuana, mitja tona d'haixix, 45,225 quilos de cocaïna, 4,69 quilos d'heroïna, i 4,3 quilos d'altres drogues. Són algunes de les dades de l'activitat policial del cos que va aportar ahir el tinent coronel Jorge Cumba Simal durant els actes de celebració de la festa patronal del cos. La droga decomissada tindria un valor al mercat negre de 3.276.879 euros. Durant el darrer any, la Guàrdia Civil també ha intervingut, a través de setze serveis, 1.248.720 euros per violació de les normes que regulen els moviments de capitals –no es poden passar per la frontera més de 9.999 euros per persona– i també han decomissat 21.210 capses de tabac, valorades en 142.759 euros. En el marc dels serveis humanitaris, el servei de muntanya de Puigcerdà ha participat en 81 auxilis, un rescat i tres recerques de persones desaparegudes.

En el marc de la policia judicial, en el darrer any, la Guàrdia Civil ha fet 76 detencions i 85 imputacions judicials. Entre totes les actuacions, Jorge Cumba va voler destacar l'operació que va servir per recuperar cinc busts tallats en pedra de les èpoques romana i ibera, als quals es pressuposa un gran valor arqueològic i cultural. Les obres, cinc caps tallats en pedra, es venien per internet. El grup fiscal de la Guàrdia Civil les va descobrir tot navegant per la xarxa i va localitzar la dona de Palafrugell que les posava a la venda, que va dir que les havia trobat el seu avi entaforades en una paret feia cinquanta anys. El fet de no haver comunicat la troballa ni haver registrat les peces als serveis de Cultura de la Generalitat pot suposar una sanció de fins a 210.000 euros.

A banda de fer balanç de les actuacions, el dia de la patrona també va servir, com cada any, per entregar medalles i felicitacions per serveis meritoris en el cas dels guàrdies i per col·laboració amb el cos en el cas d'agents d'altres cossos i particulars.

Van ser condecorats els agents que van intervenir en la detenció a Figueres de dos homes implicats en l'assassinat de dues persones en una discoteca de la ciutat francesa de Lilla i també diversos guàrdies que van treballar en la complexa investigació d'una trama de la màfia russa a Lloret de Mar, anomenada en un primer moment operació Matriusca i posteriorment operació Clotilde. També van ser condecorats els agents que van intervenir en l'operació que va posar fi al comís de més de 200 armes il·legals que es comercialitzaven a l'Empordà.

Davant de les autoritats que penjaven les medalles –el tinent coronel Jorge Cumba; el subdelegat del govern Juan Manuel Sánchez-Bustamante; l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, i el delegat del govern de la Generalitat, Eudald Casadesús–, també van desfilar, entre moltes altres personalitats, el cap de la policia local de Salt, Antoni Marco; el cap de la policia local de Lloret, Joaquim Martín, i el policia d'Olot Santi Laguarta.

LES XIFRES

1,2
milions
d'euros s'han comissat per violació de les normes dels moviments de capital.
81
auxilis
a persones han dut a terme els serveis de muntanya de la Guàrdia Civil de Puigcerdà en el darrer any.

Jorge Cumba: “Que parlin de nosaltres, encara que sigui bé”

El tinent coronel Jorge Cumba, que va fer el primer discurs dels actes de la patrona a Girona, ja es va incorporar al maig com a cap de la comandància en substitució de Josep Lluís Tovar, que va ascendir a coronel. Cumba va remarcar que la seva aspiració és aconseguir sempre una millora del servei que la Guàrdia Civil dóna als ciutadans. El tinent coronel, que ja havia estat cinc anys destinat a Lleida, es va mostrar molt satisfet del seu destí com a cap de la comandància de Girona i va voler parafrasejar el geni de Figueres Salvador Dalí per exposar els seus objectius: “Que parlin de nosaltres, encara que sigui bé.” Cumba no va voler entrar a valorar, quan li ho van preguntar els periodistes, si considerava que li havia tocat dirigir la comandància en una etapa difícil a causa de la situació política. Va remarcar que ell no és polític, que la situació política l'hauran de resoldre els polítics i que ell ha vingut a treballar i a aconseguir els millors resultats possibles amb els recursos i la plantilla de què disposen. El subdelegat del govern Juan Manuel Sánchez-Bustamente sí que va mencionar els temps difícils que s'han d'afrontar, però va posar tot l'èmfasi a remarcar que la Guàrdia Civil és una garantia de compromís i compliment de la llei. “El vostre saber fer i la vostra professionalitat em permeten afirmar que la Guàrdia Civil estarà sempre a l'altura per a la tranquil·litat de tothom”, va vaticinar Sánchez-Bustamante, que hi va afegir que la Guàrdia Civil té tot el seu suport.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia