Successos

Comença el gran blindatge policial a la frontera

La policia controla els vehicles a les antigues cabines de la duana, al Pertús

La circulació viària va ser ahir fluïda però les cues són previsibles en els propers dies

La frontera entre Catalunya i l'Estat francès torna a existir des d'ahir. Serà temporal, durant un mes, i per motius de seguretat. Europa ha suspès la lliure circulació de persones –un dels punts del acords de Schengen– i restringeix l'entrada a l'Estat francès amb motiu de la cimera contra el canvi climàtic que es farà a París del 30 de novembre a l'11 de desembre. “L'operatiu que porta a terme França fa ús de la disposició de restablir fronteres per motius de seguretat nacional”, va explicar el comissari de fronteres de la Policía Nacional, Francisco Pamplona. El dispositiu també mobilitza aquest cos policial, els Mossos i la Guàrdia Civil.

L'Estat veí persegueix evitar atacs terroristes durant la cimera, que reunirà representants de 160 països i 80 caps d'Estat. També impediran l'entrada a grups radicals “susceptibles de fer accions violentes en manifestacions que hi ha previstes”. “Individus altermundistes d'extrema esquerra que puguin venir al territori francès amb mitjans violents per participar en mobilitzacions”, va precisar el director adjunt de la policia de fronteres francesa, Guy Mottier.

Una de les principals artèries de comunicació entre Catalunya i França és l'AP-7. Ahir, a la una del migdia, el pas de vehicles va quedar restringit a l'altura del Pertús. Ni cotxes ni camions poden circular pels carrils de l'autopista i es desvia el trànsit als laterals, cap a les antigues cabines que feien de duana. Allà, els agents aturen vehicles sospitosos, demanen la documentació als conductors i ocupants, comproven credencials i revisen que no duguin objectes sospitosos. “Són controls fixos, separem els vehicles per dues vies, una per a camions i autobusos i l'altra per a la resta, i ens centrem en la recerca d'individus violents”, va afegir Mottier. Quan França denega l'entrada al país o detecta alguna irregularitat, és quan entra en joc la policia espanyola. Els francesos condueixen els sospitosos a la comissaria de la Policía Nacional de la Jonquera i comproven si tenen alguna ordre o reclamació policial o judicial pendent o si infringeixen la llei d'estrangeria. Habitualment, la policia estatal fa entre 12 i 14 readmissions al dia, una xifra que es podria multiplicar durant aquest mes. Dilluns hi haurà una reunió entre cossos policials per avaluar com ha anat el dispositiu durant el cap de setmana. A banda, la policia espanyola també col·labora amb la francesa fent patrullatge mixt als TAV. Pamplona concreta que en fan almenys dos al dia i que durant aquest mes també s'intensificaran.

Més vigilància als trens

El comissari Pamplona exposa que una de les preocupacions són les cues que la recuperació de la duana pot provocar a l'AP-7. La prefecta dels Pirineus Orientals, Josiane Chevalier, va destacar que ahir el trànsit va ser “fluid”. El dispositiu serà més intens entre els dies 25 i 29 de novembre i del 8 a 12 de desembre, coincidint amb la proximitat de la cimera de l'ONU i els dies més intensos de la trobada. A part de la Jonquera, Pamplona va detallar que a la demarcació hi ha controls duaners a Puigcerdà i Portbou, tant en trens com per carretera, al coll de Belitres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia