Successos

El Bisbat aparta un capellà denunciat ara per abusos a una nena fa 27 anys

Va obrir una investigació preliminar ahir mateix, després que RAC 1 avancés l'existència de la denúncia per uns fets que, penalment, estan prescrits

El Bisbat de Girona va anunciar ahir al migdia a través d'un comunicat públic que apartava de qualsevol activitat episcopal mossèn Josep Planas Planas, de 81 anys, que com a jubilat estava adscrit per a serveis puntuals a les parròquies de Celrà, Flaçà, Sant Joan de Mollet i Sant Llorenç de les Arenes. Es va jubilar el 2013 de rector de Fonclara, Palau-Sator, Pals, Sant Feliu de Boada i Torrent. La mesura cautelar del Bisbat, que ha obert una “investigació preliminar” (en terminologia canònica), es va produir immediatament després que es fes públic a través de RAC1 que un capellà
( l'emissora no l'identificava) havia estat denunciat als Mossos per una dona que prèviament havia deixat un missatge amb el seu cas a l'emissora, explicant que el capellà va abusar d'ella fa 27 anys en una casa de colònies de Puigpardines, a la Garrotxa. Segons la informació difosa per RAC 1, la víctima, que ara té 37 anys, ha explicat que disposa d'una gravació feta per ella mateixa en què el mossèn li reconeix els fets. Segons la denunciant, els abusos es remunten al 1989, quan ella tenia 10 anys i se'n va anar de colònies a Puigpardines, a la Garrotxa. Amb el grup d'escolars també hi va anar el capellà del seu poble, situat al Baix Empordà, perquè les vacances s'organitzaven des de la parròquia. En aquell temps, el mossèn tenia 54 anys.

Sempre segons la versió de la denunciant, ella es va posar malalta durant les colònies i es va haver de quedar al llit. Aquell dia, la resta de companys del grup van marxar amb els monitors a fer activitats a l'aire lliure i a la casa de Puigpardines només hi van quedar la cuinera i el mossèn. I va ser el moment que, segons el relat de la denunciant, el capellà va a pujar a l'estança on estava enllitada, va abusar d'ella i la va amenaçar perquè no ho expliqués.

La denunciant també explica que, després dels fets, els seus pares van anar a fer una queixa al Bisbat (en aquells moments el bisbe era Jaume Camprodon), que no va adoptar cap mesura, a banda de traslladar el capellà del Baix Empordà a l'Alt Empordà. El Bisbat assegura que no els consta documentat enlloc que s'hagués produït aquesta queixa el 1989. El Bisbat, però, es mostra disposat a investigar fins al final el cas per comprovar la veracitat de la denúncia, condemna rotundament aquesta mena de fets (els abusos) i expressa el seu suport a les víctimes i el compromís de tolerància zero davant dels casos d'abusos.

LA XIFRA

27
anys
ha tardat la dona a denunciar els abusos que hauria patit el 1989 en una casa de colònies, quan tenia 10 anys.

LA DATA

03.05.16
RAC1
va difondre el cas al matí i al migdia el Bisbat anunciava que havia apartat el capellà denunciat.

LA FRASE

Al Bisbat no consta cap denúncia referent a l'abús d'una menor d'edat l'any 1989 per part del capellà denunciat
Comunicat del Bisbat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia