Administracions

Palamós es fa seva la petició d’ajut del sector pesquer

Una moció impulsada per les principals confraries alerta que les noves normatives poden tenir efectes devastadors

El ple de l’Ajuntament de Palamós va aprovar ahir per unanimitat una moció, a manera de manifest, que han signat les principals confraries catalanes per demanar que es revisi la nova normativa europea i aquells punts negatius de l’espanyola. Segons el sector, el pla castiga els pescadors que “fan la feina ben feta” i pot tenir efectes devastadors que els pot convertir en residuals, segons ja va explicar El Punt Avui . Avui, precisament, es llegirà el manifest a la confraria de Vilanova i la Geltrú.

Segons el regidor d’ERC, Emili Colls, al govern, la normativa europea no té en compte els esforços que han fet confraries com la de Palamós per preservar els caladors i el medi, tot el contrari, les penalitza: “Palamós ja va retallar els dies de pesca de 190 a 173 i ara els haurà de baixar a 150 i és injust.” L’oposició es va afegir a la moció. El portaveu del PSC, Josep Coll, diu que la UE trasllada el model de gran altura al de baixura i no té en compte les particularitats d’aquesta darrera: “L’esforç que han fet confraries com la de Palamós, que és un referent, no ho han fet a Itàlia, França i a ports de l’Estat espanyol”. “No es poden prendre decisions – va dir per la seva part el portaveu de Junts, Raimon Trujillo– des d’un despatx sense tenir en compte les particularitats.” Un argument que va recollir del de Cs, Cristòbal Posades: “Aquestes normes les han de fer gent que hi entén i no els polítics, especialment quan hi ha ports on la feina es fa molt i molt ben feta.” Per la seva part, la portaveu de la CUP, Roser Huete, es va afegir al conjunt dels arguments.

Entre altres punts, La normativa espanyola obliga les embarcacions catalanes a efectuar una estimació de la captura abans d’entrar a port, mitjançant el diari electrònic d’a bord (DEA), que, segons argumenten, comporta un greu perill per a la navegació, amb accident mortal de moment. A tot això, s’hi ha d’afegir l’esborrany del nou pla de pesca per al sector de l’encerclament, amb uns propòsits per a una pesca de caràcter de “calador únic del Mediterrani”; les distincions entre les subdivisions geogràfiques no unifiquen els criteris de tot el calador, amb greus perjudicis per a les zones que comprenen la zona catalana.

Un pla que castiga la feina ben feta

L’any 2019 la UE va aprovar el pla multianual (MAP) de pesca demersal per a la Mediterrània occidental, que abraça la flota d’arrossegament dels estats de França, Itàlia i Espanya. Aquesta norma, que pretén regular aquesta modalitat pesquera fins al 2025, esdevé de difícil aplicació en traslladar-se a la normativa pròpia del govern espanyol, perquè redueix les jornades de pesca a un percentatge que posa en risc la viabilitat socioeconòmica del sector. Els grans canvis demanen terminis més llargs d’implementació, si volem garantir la viabilitat del sector.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona