Administracions

Obren al públic la Torre de les Hores de Peratallada

La seva construcció data dels segles XIII-XV i és una de les més ben conservades del sistema defensiu medieval

L’Ajuntament de Forallac ha obert al públic l’emblemàtica Torre de les Hores de Peratallada, que data dels segles XIII-XV i és una de les més representatives i ben conservades del sistema defensiu medieval de l’històric nucli.

L’alcalde, Josep Sala, explica que s’ha optat per un sistema d’entrada lliure per fer més accessible al públic el descobriment d’aquest bé patrimonial: “La intenció és regular-ne l’accés amb un sistema que es tanqui automàticament en funció del nombre de persones”, explica; tot afegint-hi que: “La prova que hem fet per Setmana Santa ens ha demostrat el civisme dels visitants. Ara per ara, estarà oberta unes hores cada dia de la setmana”.

Aquesta iniciativa ha estat possible gràcies als treballs de restauració que s’han dut a terme amb un cost de 128.000 euros, amb el suport de la Generalitat i la Diputació de Girona.

Els treballs

La intervenció ha permès dotar la Torre de les Hores d’una nova escala metàl·lica interior que permet observar la imponent estructura constructiva i pujar fins al campanar, passant per la maquinària del rellotge. Aquest va ser fabricat a principis del segle XX i prové de Morez, un petit poble de la regió francesa del Jura, amb una gran tradició rellotgera. En concret, fou construït per L. Terraillon i J. Petitjean, dos professionals de renom de la regió, que es van associar l’any 1914. El rellotge té autonomia per a una setmana i el remuntatge dels pesos que mouen la maquinària es fa de manera manual. També s’ha reproduït el terra del pis central, que havia desaparegut, aprofitant els forats existents a les parets originals, on s’han encabit un altre cop bigues de fusta. Això permet ara gaudir de la visió de les espitlleres en una disposició radial, que fins ara estaven tapades.

A la part superior es va retirar la coberta de l’edifici i se n’ha col·locat una de plana per poder-hi habilitar un mirador al conjunt del nucli antic. Finalment, l’ull de l’escala s’ha protegit i s’han reparat les peces que fan funcionar la maquinària del rellotge, una peça mecànica del segle XIX que ha quedat visible a la planta superior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT