Administracions

La Generalitat no indemnitzarà mossos per atemptat perquè li toca a l’Estat

Els agents reclamaven al Govern 1,2 milions per les seqüeles psicològiques que van sofrir

Interior al·lega que la responsabilitat d’ajut a víctimes de terrorisme és estatal

El Departament d’Interior ha rebutjat indemnitzar els quatre mossos d’esquadra que van abatre els terroristes que van perpetrar els atemptats del 17 i 18 d’agost del 2017 a Barcelona i Cambrils al·legant que com a víctimes del terrorisme això li “correspon” a l’Estat.

El mes de maig passat, aquests quatre policies van presentar una demanda al jutjat del contenciós de Barcelona per reclamar que la Generalitat els indemnitzés amb 1,2 milions en total per les seqüeles psicològiques que van sofrir, després del silenci administratiu de la Conselleria d’Interior a la sol·licitud d’indemnitzacions formulada pels agents al desembre del 2021, sobre la qual no es va pronunciar.

En declaracionsavui a la cadena SER Catalunya, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha rebutjat que la Generalitat indemnitzi aquests quatre policies, ja que com a víctimes del terrorisme això correspon a l’Estat a través del reial decret en aquesta matèria. Elena ha subratllat que de la vintena de mossos afectats en el transcurs del desplegament contra els terroristes gihadistes, la majoria va acceptar la defensa jurídica de la Generalitat, a excepció d’aquests quatre agents –fet que “respectem”, ha dit–, perquè cobressin les indemnitzacions de l’Estat com a víctimes del terrorisme.

Els quatre agents que reclamen a la Generalitat, que ja van ser reconeguts com a víctimes del terrorisme pel ministeri d’Interior, arrosseguen diferents seqüeles psicològiques, que en el cas d’un dels policies ha donat peu al fet que es declari la seva incapacitat permanent per exercir la seva professió després d’abatre a trets a Cambrils els membres de la cèl·lula terrorista.

Els quatre mossos demandants són, en concret, els dos agents que van matar la nit del 17A els cinc terroristes que van irrompre armats al passeig marítim de Cambrils, on van atropellar mortalment una dona i van apunyalar un home, i dos més que dies més tard van abatre a trets a Subirats Younes Abbouyakoub, el terrorista que va fugir després d’atropellar mortalment 14 persones a les Rambles.

“Els corresponen unes quantitats, però és tasca de l’Administració de l’Estat”, ha insistit el conseller.

En una resolució arran de la petició d’indemnització formulada per aquests agents, el departament d’Interior al·lega una “falta de legitimitat passiva”, en virtut del Reial Decret de reconeixement i protecció integral de les víctimes del terrorisme, el qual estableix els procediments per al seu rescabalament i que atribueix la seva instrucció i resolució als òrgans competents del ministeri de l’Interior.

“Es considera que existeix una falta de legitimitat passiva” del departament d’Interior que “impedeix que aquesta administració pugui pronunciar-se sobre el fons de la reclamació plantejada, la qual cosa ha de concloure a la seva inadmissió”, esgrimeix la conselleria en la seva resolució.

El sindicat dels Mossos d’Esquadra USPAC ha qualificat la decisió del departament d’Interior com “l’enèsim menyspreu” de Joan Ignasi Elena cap al cos, que “utilitza políticament per als seus interessos partidistes.

USPAC considera que, arran de la sentència del Tribunal Suprem del 2020, la Generalitat “està obligada a indemnitzar tots els agents per les lesions sofertes en acte de servei”. “Contradient aquesta jurisprudència, Elena afirma que en cas d’atemptat terrorista els Mossos d’Esquadra depenen de l’Estat i la Generalitat no ha de respondre per allò que els passi en acte de servei”, critica el sindicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El ple aprova el projecte del futur museu Carmen Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA