Administracions

Maçanet i les mil i una cases

El municipi gestiona el dia a dia amb tres grans urbanitzacions, on entre el 40% i el 60% dels residents hi viuen tot l’any sense estar-hi empadronats

L’Ajuntament treballa per incrementar-hi els empadronaments

Maçanet de la Selva és un municipi amb dues grans realitats: el nucli, amb uns 3.500 habitants, i quatre grans urbanitzacions, on poden residir 4.900 persones. Aquestes són les dades, però la realitat presenta problemàtiques que cal abordar. A les urbanitzacions, entre el 40% i el 60% dels veïns que hi viuen tot l’any no hi estan empadronats. L’Ajuntament des de fa temps intenta revertir-ho. I no és fàcil. L’alcaldessa, Natàlia Figueres, creu que és important reforçar el vincle amb la població i, més enllà de pagar l’IBI, és important que el padró s’acosti al nombre real de persones que hi viuen. Els serveis són molts i el nombre d’habitants compta.

El treball és, segons explica Figueres, continuat: es fan trobades amb propietaris i amb les associacions de veïns. Els resultats ja es poden comptabilitzar. Del 2019 al 2023, i fruit en bona part d’aquest treball, Maçanet ha passat de tenir 7.134 habitants a 8.400. Però per què la gran majoria de residents que hi viuen tot l’any es resisteixen a empadronar-s’hi? Una de les principals explicacions, segons l’alcaldessa, es deu al metge de família a l’hospital de referència: “Molts d’aquests veïns treballen al Vallès Occidental i tenen com a referència l’hospital Parc Taulí i no volen prescindir d’aquests serveis sanitaris i dels seus metges.” Un dels arguments que ha utilitzat l’Ajuntament per conscienciar els veïns per empadronar-s’hi ha estat la problemàtica de les ocupacions: “Si una de les persones que hi viuen s’empadrona al municipi, en cas d’ocupació pot tenir menys problemes”, avisa Figueras.

La pandèmia, clau

“Durant la pandèmia i els confinaments, moltes persones –explica l’alcaldessa– van optar per deixar la ciutat i venir a viure a les seves segones residències. Alguns s’hi han quedat.”

La realitat urbanística és fascinant, a Maçanet. Té 45,21 km² de terme municipal i uns vuit veïnats. Aquest municipi es va dibuixant amb arbredes i camps, formant un paisatge serè. Però les ferides deixades sobre el territori de l’AP-7, l’N-II i la C-35 són ben visibles i, a la vegada, són clau per veure l’evolució urbanística en extensió del municipi. Aquestes infraestructures viàries van convertir-la en un espai natural d’estiueig per a veïns de Barcelona, especialment de Badalona i Sabadell, però també de Girona i de França, per la connexió amb l’AP-7. Per fer-se’n una idea, només Residencial Park, una de les tres grans urbanitzacions de Maçanet de la Selva, té 54 km de carrers, 2.127 parcel·les, de les quals 1.800 s’han edificat i 327 estan pendents de fer-ho. És la urbanització més gran d’Europa. La segueixen Montbarbat (38 km) i Mas Altaba (32 km). Totes tres sumen, doncs, 124 km de carrers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre