Societat

Societat

Juristes amb els refugiats

Sis associacions de jutges, fiscals, lletrats de l'administració de Justícia i advocats s'uneixen per defensar els drets de les persones migrants

Proposaran accions al Parlament català i munten una jornada solidària aquest divendres

Quan les institucions i grans organismes com la ONU fallen, surten iniciatives de ciutadans per despertar consciències. “Vam veure que aquesta crisi humanitària amb l'arribada de refugiats no s'estava tractant des de la vessant jurídica, i ens vam reunir un grup de juristes per fer-ho”, explica el magistrat Xavier González de Rivera, de l'associació Jutges per la Democràcia. Fronteres i drets és el nom de la plataforma, que aplega sis col·lectius de juristes, i que a finals del maig passat van consensuar un manifest, i ara preparen noves accions.

A més de Jutges per la Democràcia, l' Associación de Mujeres Juezas de España , el Sindicat de Lletrats de l'Administració de Justícia (Sisej), Unió Progressista de Fiscals, Associació Catalana de Juristes Demòcrates i la comissió de Defensa dels Drets de la persona del Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB) van consensuar que s'han d'abordar set mesures urgents. La primera d'elles és que a l'Estat espanyol es crei una autoritat o agència especialitzada en refugiats així com una altra en immigració, que vetllin pel compliment de la legalitat en tots dos àmbits.

Un segon reclam dels juristes és que cal l'aprovació del reglament de desenvolupament de la llei 12/2009, reguladora del Dret d'Asil i la Protecció Subsidiària, que “porta més de cinc anys de retard segons el que preveu la pròpia llei”, fet —asseguren— que “impedeix que tinguin vigència previsions de vital importància, com la possibilitat d'autoritzar l'estada a Espanya per motius humanitaris”. Una altra proposta és que es facin “previsions alternatives al Centres d'Internament d'Estrangers (CIE) mentre es tramita un expedients d'expulsió, amb solucions que no vulnerin els drets humans, com pisos tutelats o acolliment a través d'associacions”.

González de Rivera exposarà aquestes propostes als diputats catalans, en la comissió de Justícia, d'aquest divendres, 30 de setembre. Però, pot fer alguna acció el parlament català? “Sí, pot fer una resolució unànime a favor dels drets dels refugiats ”, manifesta el magistrat, que afegeix que aquesta setmana treballaran les propostes concretes que proposen als grups parlamentaris del govern i de l'oposició. “A nivell de competències, és difícil però cal que tots ens impliquen i parlem per canviar situacions”, destaca.

Precisament, el mateix 30 de setembre l'associació de dones jutgesses (AMJE) organitza la jornada solidària Mujeres sin refugio , a la sala Beckett de Barcelona. Hi intervindran diferents professionals per exposar el paper de les dones en aquesta crisi. Hi ha magistrades (una d'elles de Siria), fiscals, una antropòloga, voluntàries, i testimonis de refugiades. Un representant de l'Ajuntament de Barcelona també exposarà el Pla Ciutat Refugi, encallat per la minsa arribada de persones migrants a Catalunya i arreu. L'entrada, una donació a partir de 30 euros, es destinarà al projecte Women&Girls de l'ACNUR.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia