Societat

Primer pas a la Selva perquè hi hagi un arxiver itinerant

El Consell Comarcal contracta per tres mesos un tècnic per valorar la gestió documental dels pobles de menys de 10.000 habitants

Un professional podria donar suport als consistoris el 2017

El Consell Comarcal de la Selva ha contractat un tècnic per fer una diagnosi de la necessitat dels ajuntaments de menys de 10.000 habitants a l'hora de fer la gestió documental. És el pas previ de l'assessorament professional que podrien rebre els consistoris mitjançant la figura d'un arxiver itinerant.

Aquest tècnic comença a treballar avui mateix. Durant els propers tres mesos, farà “una auditoria sobre la gestió documental, l'arxiu i la implementació de la gestió electrònica i transparència”, segons indiquen fonts de l'arxiu comarcal de la Selva (ACSE).

Tenir un professional de l'arxivística ja és habitual en altres administracions, com ara la Diputació de Barcelona. La direcció general d'Arxius de la Generalitat ha proposat al Consell disposar d'aquesta figura per a l'any que ve. La seva incorporació hauria d'arribar mitjançant un conveni entre el Consell, la Generalitat i l'Ajuntament interessat.

El servei d'assistència tècnica als ajuntaments els permetria implementar l'administració electrònica i complir les exigències de la llei 39/15 i la 40/15, que “instaura que l'únic procediment administratiu ha de ser l'electrònic i l'expedient ha de tenir format electrònic”. La llei 39/15 es refereix al procediment administratiu comú de les administracions públiques i la 40/15, al règim jurídic del sector públic.

El cap del servei de coordinació general d'arxius del govern, Enric Cobo, va ser el dijous 6 a Santa Coloma i va exposar els plans en la gestió d'arxius als batlles. Els ajuntaments també han de vetllar per la transparència i el bon govern i complir la llei 19/2014, de 29 de desembre.

Desbordats de feina

Un dels més pobles més petits de la comarca és Sant Julià del Llor i Bonmatí –1.272 habitants, segons el padró del 2015. L'alcalde, Marc Garcia (Independents-Acord Municipal), reconeix que fan el que poden per arxivar la documentació. “Anem malament”, admet.

L'Ajuntament aplega en llocs diferents la paperassa. “La documentació s'ha de digitalitzar i necessitem el suport del Consell.” Garcia explica que veu bé que hi pugui haver en el futur un arxiver itinerant. “Serà insuficient.”

Sant Julià del Llor és un dels 26 municipis que rebran la visita del tècnic contractat. Tots els pobles de la Selva, excepte Blanes, Lloret i Santa Coloma, tenen menys de 10.000 habitants.

LA FRASE

Ens exigeixen molt a l'hora de complir en arxivar, però no ens doten de prou recursos
Marc Garcia
alcalde de Sant Julià del Llor i bonmatí (Isjib-Am)

LA DATA

6.10.2016
Dia de la reunió
del consell d'alcaldes de la Selva, en què el govern va exposar els plans de gestió d'arxius

LA XIFRA

5
persones
treballen a l'Ajuntament de Bonmatí, incloent-hi una persona que atén el públic i la secretària.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia