Societat

On va començar tot...

Valls és el bressol dels castells. A la capital de l'Alt Camp va començar tot. Fa més de 200 anys, dos grups de vallencs van decidir resoldre les seves disputes mesurant la força, la destresa, el coratge i l'habilitat a la plaça pública, davant de tothom. A principis del segle XIX, no s'havia inventat encara l'esport modern, i aquells vallencs –inspirats en la torreta del ball de valencians– es van inventar un joc, els castells, que, amb el pas del temps, ha esdevingut una activitat espectacular, que ha sabut combinar tradició i modernitat per acabar arrelant en molts llocs del país.

De les dues úniques colles vallenques del segle XIX, el cens actual arriba gairebé al centenar. Ja fa uns quants anys, un casteller vallenc de raça em va dir que, si les colles de Valls només poguessin alçar castells de 8 pisos, la diada de Santa Úrsula no perdria en absolut ni el seu sentit ni el seu significat. El diumenge proper al 21 d'octubre de cada any, a Valls s'enfronten les dues agrupacions locals, la Colla Vella i la Colla Joves, en la diada del calendari vallenc més important i el derbi casteller per antonomàsia. Fer els millors castells i guanyar la colla rival és el gran objectiu dels castellers vallencs quan entren al Blat amb les seves colles en formació a la vallenca (mai amb un pilar caminant).

El 1883, en plena època d'or dels castells, per Santa Úrsula es va descarregar l'únic 5 de 9 del segle XIX. Gairebé cent anys després, el 1981, també per Santa Úrsula, es va iniciar l'anomenada segona època d'or quan la Colla Vella va aconseguir descarregar el primer 4 de 9 del segle XX, mentre que, per la diada de Santa Úrsula del 1986, la Colla Joves hi descarregava el primer 3 de 9. Però si alguna cosa converteix en única la diada de Santa Úrsula és el fet que escenifica en tota la seva plenitud la rivalitat castellera. Es tracta d'un sentiment molt profund que es viu entre les dues colles vallenques i que s'ha forjat des de l'inici dels castells. És una rivalitat innegociable, que s'ha transmès amb els anys de pares a fills fins a afectar nissagues senceres, i que sobretot per Santa Úrsula és quan es manifesta fins al límit.

Tensió, nervis, grans castells, molta passió i, sobretot, una aroma castellera intensa i penetrant que cala dins del cos defineixen aquesta gran festa castellera. I és que, per entendre una mica el significat d'això que anomenem castells, s'ha d'haver presenciat, com a mínim un cop a la vida, una diada de Santa Úrsula, trepitjant la plaça del Blat i, si és possible, a prop de la frontera (la línia imaginària que separa les dues meitats de la plaça, on les camises rosades i vermelles es toquen i guanyen metre a metre el seu espai). És Valls, és Santa Úrsula i així són els castells.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia