la contra

«Sempre hem treballat en xarxa»

Pageses.cat és l'eina que permet ampliar les relacions entre les dones del sector agrari

agents Voluntàries. Ester Gomis és una de les deu agents voluntàries del web, arreu de Catalunya. Des de Vilallonga del Camp, on resideix, es manté en contacte amb la resta del col·lectiu i recorda que les dones de l'entorn pagès sempre han treballat en xarxa i s'han ajudat entre elles. Internet és una eina més en aquest context.


Unió de Pagesos ha estrenat web amb motiu del Dia Internacional de la Dona Rural. Pageses.cat és l'espai a internet per a les professionals del sector agrari català. El web ja té 170 membres actives, que hi pengen actes d'agenda, comentaris, notícies, fotografies i vídeos. Entre els més recents, tots els relacionats amb la mobilització i la càrrega policial de Reus. L'espai recull les inquietuds del col·lectiu, més enllà de l'entorn rural, i en pocs dies de funcionament s'ha mostrat com una eina d'enriquiment de les relacions. S'hi promouen accions formatives i de sensibilització que ajuden a transformar els estereotips de gènere del sector agrari. Ester Gomis, agent voluntària del web, fa veure: «Les dones sempre hem treballat en xarxa, sempre ens hem ajudat», i ara disposen de tecnologia per implementar aquest contacte.

Ester Gomis és filla de pagesos actius de la UP i no descarta dedicar-se a l'agricultura més endavant: «T'adones, després de treballar a la indústria, que és el lloc on et trobes a gust» i, en conjunt, «és una manera diferent d'entendre la vida». I és en aquest marc que el web pren tot el sentit. I també explica: «L'agricultura i la ramaderia no es poden prendre com una feina qualsevol, perquè et perdries tot el que el tros té de bo.» Poques dones de la generació d'Ester Gomis han triat el camí de continuar vinculades a la pagesia, en què aquesta figura, la de la dona, ha estat fonamental a la casa pagesa. L'espai aconsegueix visualitzar un canvi en el rol que tradicionalment s'ha atribuït a les professionals del sector agrari i una mateixa consideració social, cultural i laboral que la que reben els homes del mateix sector.

Ara, mostra entusiasmada les possibilitats de la nova eina on cada membre «pot penjar els articles o les convocatòries que li semblin d'interès». A més a més, té un funcionament de xarxa social i per aquest motiu hi ha la possibilitat d'adreçar-se «a totes les persones inscrites o delimitar-ho a algunes en concret». Intercanviar comentaris o opinar amb relació a esdeveniments que no són pròpiament del sector però que els són d'interès, com ara la informació amb relació a la vacuna contra la grip nova, el compromís del govern estatal per impulsar la igualtat de gènere en el medi rural o la recomanació de lectures, com ara un article del Cercle Català de Negocis, on es deixa constància que un estat català independent seria el quart de la UE en renda per càpita.

El web té un seguit d'enllaços amb les principals activitats i amb els tretze grups de treball que s'hi han format amb relació a l'agroturisme, la informàtica, l'artesania alimentària, la ramaderia, la fruita o la formació. El web per cada dia és més complet gràcies a les aportacions de les dones inscrites, algunes de les quals s'introdueixen a les noves tecnologies gràcies a la «xarxa de les dones del món rural», com subtitulen el web.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.