Societat

castellers

Triple corona

Vilafranca, Vella i Minyons assoleixen les màximes fites d'una temporada inoblidable

Els castells podrien haver entrat en una nova dimensió qualitativa i quantitativa

El millor any de les nostres vides castelleres. La temporada 2016 ha estat la més important quantitativament i qualitativament, amb l'afegit emocional que ha mantingut la tensió fins a l'últim pilar de l'última gran actuació.

Ha estat un curs molt especial. En aquest sentit, és especialment significatiu que una construcció com el 3 de 10 hagi passat de ser el gran colós de la gamma a esdevenir l'opció d'obertura (és a dir, la més accessible) en les actuacions clau de les tres colles que, matisos a banda, s'han acabat repartint la corona del món casteller per mèrits propis: el 3 de 10 és el castell menys puntuat del triplet amb què Vilafranca guanya el Concurs, la fabulosa actuació de la Colla Vella per Santa Úrsula arrenca amb el 3 de 10 i els Minyons comencen la seva diada de somni, precisament, també amb el 3 de 10.

El duel

El duel trepidant entre Vilafranca i la Colla Vella ha estat el leitmotiv que ha marcat el guió de la temporada, amb el Concurs de Tarragona com a objectiu prioritari.

Verds i rosats han dirimit un combat de resistència i alt voltatge, amb actuacions memorables dels dos bàndols, com ara la dels verds a Vilanova i la Geltrú (30/07), amb el primer 3 de 10 de l'any, al qual els rosats van respondre immediatament descarregant (per primera vegada) el mateix castell en la Firagost (03/08), i l'enfrontament cara a cara de la diada de Santa Tecla (18/09), amb un altre 3 de 10 vilafranquí i el primer 4 de 10 carregat dels vallencs, entre moltes altres diades per al record.

Castellística en grau sublim, que va escriure un primer episodi apoteòsic per Sant Fèlix (30/08), amb la Colla Vella enfurismada plantant el 3 de 10 i el 4 de 9 net, i amb la reacció de Vilafranca amb el 3 de 10 i, quan semblava vençuda, amb el seu primer 4 de 10 carregat. Però la “batalla decisiva” d'un cos a cos èpic, noble i honest es va produir a Tarragona (02/10), on Vilafranca va suportar millor la pressió enorme del Concurs i va acabar alçant els braços victoriosa.

Verds, Vella i Minyons

Els Castellers de Vilafranca han revalidat el títol de campions del món casteller per vuitena vegada consecutiva, cosa que equival a dir que fa 16 anys que estan instal·lats en el primer lloc del podi. Poca broma. La sèrie guanyadora dels verds a la Tarraco Arena talla la respiració: 3 de 10 i 4 de 10 descarregats, més la torre de 8 neta carregada (i per partida doble). A més a més, Vilafranca és la colla que acumula més castells de gamma extra.

Al mateix nivell altíssim i sense treva que els verds durant tot l'any, la Colla Vella dels Xiquets de Valls ha culminat la millor campanya de la seva bicentenària història protagonitzant la gesta inigualable de descarregar, per Santa Úrsula (23/10), els dos colossos de 10 pisos més el 4 de 9 net. És a dir: tres reis de la gamma extra d'una tirada. La Vella és la Vella, entre altres coses, perquè és capaç de fer actuacions com aquesta.

Els Minyons de Terrassa, al seu torn, han sabut esperar el seu moment amb paciència, classe i determinació. Els malves han dut a terme un segon tram de curs excel·lent i l'han sabut rubricar, en pròpia plaça i per la seva Diada (23/10), amb la que passa a ser l'actuació més puntuada de tots els temps, amb el 3 de 10 i el 4 de 10, més el 3 de 9 amb l'agulla i el pilar de 8, tot descarregat. Impressionant de veritat.

Elit de gamma extra

La quarta protagonista d'excepció del 2016 ha estat la Colla Jove Xiquets de Tarragona. Els tarragonins dominen el 5 de 9 millor que ningú i, amb la supercatedral per bandera, han mostrat una solidesa i una fiabilitat contundents, plasmades en el seu primer 3 de 9 amb l'agulla i, sobretot, en el 3 de 10 del Vendrell (16/10), un dels millors que s'han vist mai.

Pel que fa a les altres tres agrupacions que completen l'elit de la gamma extra d'enguany, l'anàlisi és dispar. Així, la Colla Joves Xiquets de Valls presenta un full de serveis encapçalat pel 5 de 9 i, sobretot, pel 4 de 9 net carregat per Sant Fèlix. El coratge no se li discuteix, però és evident que els vermells no han pogut mantenir el fortíssim ritme de les altres colles més grans. I la història obliga.

La campanya dels Castellers de Sants, en canvi, ha estat per emmarcar. Els borinots no solament han mantingut el nivell de gamma extra, sinó que han fet un salt qualitatiu amb el seu primer 5 de 9 descarregat, que s'afegeix al 2 de 9 i al pilar de 8. En un any molt ben treballat, els Capgrossos de Mataró també s'han estrenat amb el 5 de 9, carregat a Terrassa (20/11). El premi, però, els ha deixat sensacions agredolces: un bon símptoma per calibrar el grau d'exigència dels mataronins.

Quin any, el 2016! Els castells podrien haver entrat en una nova dimensió, en la qual, potser, es podran fer realitat somnis que semblaven impossibles. És a dir, castells que fins ahir semblaven castellística-ficció comencen a agafar forma. Avui ja es parla sense embuts de castells com el 4 de 10 sense manilles i el 2 de 10 amb folre, manilles i remanilles, sense oblidar mai el mite dels mites, el 3 de 9 net. Però, perquè aquests castells d'una altra galàxia tinguin alguna possibilitat de ser duts a plaça, caldrà veure si la temporada que ve les colles mantenen el mateix ritme, a voltes frenètic, d'aquest any tan sorprenent i enriquidor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona