Societat

El temporal de neu i vent fa disparar la demanda de sal

Les temperatures es recuperen lleument, tot i que bona part del país es va despertar ahir sota zero

La mortalitat ha crescut a Barcelona un 30% durant aquest gener

El temporal de fred i neu més intens que ha castigat Catalunya des del 2012 ha multiplicat per tres la demanda de sal de desgel a la planta de producció de Súria. Les temperatures es van suavitzar una mica ahir en comparació amb dimecres, tot i que bona part del país es va despertar amb temperatures sota zero, i a les sis del matí la temperatura més baixa es registrava a Das, a la Cerdanya, amb 17 graus negatius. A aquella hora, només els municipis de primera línia de mar, entre el Baix Empordà i l'Ebre, tenien temperatures positives.

La gran quantitat de neu que va caure al Pirineu i Prepirineu, en alguns llocs amb una precipitació continuada durant quatre dies, va donar pas des de dimecres a la formació de grans clapes de glaç i a l'activació de diversos plans d'emergència, tan en l'àmbit general del país com en l'àmbit municipal. Això ha incrementat la demanda de sal de desgel a Iberpotash, que aquests dies està servint el triple del que sol servir, segons informa ACN. Una part del milió de tones que surten cada dia de Súria tenen com a destinació Catalunya i altres punts de l'Estat.

La combinació de fred i grip ha provocat a la ciutat de Barcelona un espectacular increment de la mortalitat els primers dies de gener, un increment del 30% en relació amb el desembre passat. Entre l'1 de gener i dimecres passat, a la ciutat hi van morir 1.133 persones. Durant els mateixos dies de desembre hi va haver 875 defuncions, i en aquest període però del gener de 2015, 941.

Alertats pel risc, serveis de la Creu Roja i altres que gestionen la teleassistència estan fent el seguiment de gent gran que viu sola, a la qual recorden els consells bàsics per resguardar-se del fred: abrigar-se, menjar calent i no sortir al carrer si no és indispensable mentre duri la fredorada.

Les temperatures es mantindran baixes encara uns dies, si bé amb una lleu tendència a recuperar-se. Avui pot nevar entre la Garrotxa, el Ripollès, Osona i el nord de la Selva, mentre que dissabte i diumenge la neu donarà pas a la pluja i aquesta pot ser més generalitzada de cara a diumenge.

LA XIFRA

153
km/h és la velocitat rècord del vent dimarts a Boí, segons el Servei Meteorològic.

1.200 vehicles atrapats a les carreteres valencianes

El País Valencià és terra d'extrems. O no hi plou o hi plou massa i quan neva fa el mateix. La gran quantitat de neu que va caure entre dimecres i ahir va fer que fins a 1.200 vehicles quedessin atrapats en diverses carreteres i autopistes valencianes, sobretot a les comarques del sud de la demarcació de València i el nord d'Alacant, amb les autovies A-31 i A-7 tancades al trànsit, així com les carreteres CV-80 i CV-81. Segons va explicar el delegat del govern espanyol, dels cotxes afectats 780 estaven al mig de les carreteres sense poder avançar i la resta, 453, van poder ser dirigits a les zones de descans de l'A-7 i l'A-31.

La temperatura registrada aquests dies al País Valencià és la més baixa dels últims onze anys, amb una mitjana que s'acosta als 0 graus. La previsió és que el fred es mantingui avui i que de cara al cap de setmana es calmi la situació, i només hi haurà avisos de pluja i vent al sud de les comarques de València.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia