Societat

Les entitats veuen llums i ombres en la concreció de les mesures antipobresa

Crespo lamenta que els compromisos que requereixen més inversió continuïn pendents

Illa reclama que es convoquin les taules d'habitatge, infància i immigració

Aviat farà un any que el ple del Parlament es va reunir dos dies per parlar només de la situació d'emergència social del país i, segons l'última avaluació del govern feta pública dilluns, ja s'apliquen o estan en curs un 83% de les 273 mesures que s'hi van aprovar. En aquesta valoració va recordar també que hi ha compromisos que continuen condicionats a tenir un nou pressupost. Les entitats socials, que són les que coneixen de primera mà la precarietat en què viuen moltes famílies, veuen llums i ombres en la posada en pràctica dels compromisos. “Els números de seguiment de mesures en aplicació o en curs han anat millorant, però el problema és què vol dir en aplicació”, planteja la presidenta de les Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS), Teresa Crespo.

A més, Crespo subratlla que en el ple es van qualificar les mesures d'“urgents” i que ja han passat més de deu mesos. Entre aquestes mesures urgents, recorda les beques de menjador, l'ampliació de la renda mínima d'inserció, els plans per millorar la cohesió dels barris més vulnerables, un millor accés a l'habitatge i més inversió en els serveis vinculats a la llei de dependència. “Són mesures que requereixen una inversió i, tot i que es va dir que per la situació d'emergència eren urgents, si no hi ha pressupost continuaran pendents”, adverteix Crespo.

Des de la Taula d'Entitats del Tercer Sector, Oriol Illa també lamenta que qüestions “urgents” com ara recuperar l'RMI com a dret subjectiu, l'augment del nombre de places de residència per a persones grans o les convocatòries per barris en risc encara depenguin del pressupost. Un dels aspectes, però, que més preocupa Illa és que no s'hagi iniciat de debò el treball de les taules sectorials que van sorgir del mateix ple d'emergència per poder fer un veritable seguiment del resultat de l'aplicació de les mesures. Així, reivindica que es convoquin les taules de pobresa energètica i habitatge, la d'infància i la de ciutadania i immigració.

Tant Crespo com Illa valoren positivament actuacions contra la pobresa energètica o d'accés a l'habitatge, però coincideixen que s'ha d'anar més enllà, perquè hi ha moltes famílies en situació precària.

LA DATA

09.03.16
es va fer al Parlament
el ple monogràfic sobre l'emergència social, que es va allargar fins l'endemà, dijous.

LES FRASES

Hi ha millores, però fa deu mesos es van pactar mesures urgents que encara estan pendents
Teresa Crespo
Presidenta de les Entitats catalanes d'acció social
Reclamem que es convoquin les taules sectorials sorgides del mateix ple d'emergència
Oriol Illa
president de la taula d'entitats del tercer sector

Més copagament a drogodependents i seropositius

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, va explicar ahir en el ple del Parlament que el govern ha incrementat un 16% el copagament en alguns dels serveis destinats a persones amb drogodependència i afectats pel virus VIH/Sida. Bassa va atribuir aquest augment al fet que se'ls ha incrementat els diners de butxaca que reben, això són els diners que els queden disponibles per pagar el que no cobreix el servei de comunitat terapèutica o en residència.

La responsable d'Afers Socials i Famílies va indicar, a pregunta de Ciutadans durant el ple, que el govern treballa amb les entitats especialitzades en l'acompanyament d'aquestes persones per regular el tema i va augurar que aviat es veuran resolucions. En tot moment, Bassa va assegurar que el govern té un clar i ferm compromís amb les persones en situació vulnerable i també amb el col·lectiu de seropositius i drogodependents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia