Societat

Dia de jocs de neu i de postals

El Ripollès, la Garrotxa i la Cerdanya es refan de la nevada

El transport públic del Ripollès queda suspès

Totes les carreteres, netes

La nevada de la Catalunya Central que va afectar també i especialment el Ripollès, la Garrotxa i la Cerdanya ja és història i històrica. Feia entre vuit i deu anys –segons les zones– que no se'n registrava una de tan important. No va provocar grans problemes, sobretot a les dues comarques pirinenques, perquè estan preparades per a aquest tipus d'inclemències meteorològiques, tot i que va provocar incidents, perquè la neu va caure amb intensitat en un espai de temps relativament curt.

Ahir, doncs, va ser una diada per fotografiar paisatges nevats i que va fer les delícies dels més petits d'aquestes zones, sobretot dels escolars del Ripollès, que no van tenir escola i van poder disfrutar de la neu que va caure, amb gruixos que en zones habitades giraven al voltant dels 20 centímetres.

Ahir, però, també va ser un dia de tornada a la normalitat i, per tant, d'acabar de netejar la neu de les carreteres locals, de les pistes rurals, dels carrers de l'interior de les poblacions, amb la pala a la mà per a molts dels particulars que van netejar el tros de vorera que els pertoca, i un dia d'escampar molta sal.

Durant quasi tot el dia, les màquines llevaneu no van parar de netejar les principals carreteres de la zona afectada i els tractors i maquinària diversa de cada ajuntament també van treballar en el mateix sentit. Ahir ja es circulava amb normalitat a tota la xarxa, tot i que a primera hora del matí encara calien cadenes en alguns trams i, durant tot el dia, es demanava precaució per la presència de plaques de gel.

La principal afectació estava anunciada des de dimecres al vespre i va ser la suspensió de tot el transport escolar al Ripollès –la primera vegada des del 1989 en què el Consell Comarcal el gestiona–. A la Garrotxa, es va suspendre el transport públic entre Riudaura i Olot i parcialment el de la línia de Montagut i Oix.

Totes les escoles i instituts garrotxins van fer classe amb normalitat –en alguns centres no van poder utilitzar el pati–, excepte la de primària de Riudaura. També van obrir les cerdanes. Al Ripollès, en canvi, i d'acord amb la suspensió del transport escolar, només hi va haver classe normal per als alumnes de l'escola de Sant Pau de Segúries i van obrir, però sense fer classe, les escoles de Camprodon –no ho va fer el centre de secundària–, Llanars, Campdevànol, l'escola institut de Sant Joan de les Abadesses i la de primària, i també l'institut de Ribes de Freser.

58
trucades
de les zones gironines afectades va rebre el telèfon d'emergències 112.
6
escoles
van obrir les portes al Ripollès, una de les quals, la de Sant Pau, va fer classe.
22
centímetres
de neu és el gruix més important registrat oficialment.

Rebuda emotiva als alumnes de Camprodon

El moment més destacat i emotiu de la jornada d'ahir va ser la tornada a casa dels 45 alumnes de l'escola Doctor Robert de Camprodon que van haver de fer nit en un hostal de Ripoll. Tornaven d'una sortida escolar a Barcelona, però no van poder passar de la capital del Ripollès, a causa de les males condicions de l'eix pirinenc a l'altura de Sant Joan de les Abadesses i sobretot la seva continuïtat a la C-38 fins a Camprodon. A mig matí, van arribar a l'estació d'autobusos d'aquest últim municipi i després de fer parada a Sant Pau de Segúries. El recorregut el van fer acompanyats d'agents dels Mossos d'Esquadra. Els esperaven els seus pares i tots es manifestaven molt contents per la nit de colònies improvisada que havien viscut. Responsables del Consell Comarcal del Ripollès els van acollir a la tarda a la seu de l'ens i amb la col·laboració de l'Ajuntament de Ripoll els van allotjar en un hostal de la vila. El mateix Consell Comarcal va gestionar la tornada a casa seva amb tot terrenys a alumnes de Llanars, Sant Joan de les Abadesses i Sant Pau de Segúries de l'escola d'educació especial Ramon Surinyach de Ripoll. I també va assegurar el servei a domicili de les valls de Camprodon i de Ribes. La nevada va deixar gruixos màxims de fins a 30 centímetres, tot i que els registrats oficialment oscil·len entre els 22 de Sant Pau de Segúries, els 19 de Puigcerdà, els 18 de Gombrèn i els 17 de Planoles i els 9 d'Olot, els 5 de la Vall d'en Bas i els 3 de Santa Pau. Emergències va rebre 58 trucades de les zones gironines afectades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer

Memorial sota els pantans

Barcelona
Societat

L’Ajuntament de Badalona no paga i l’únic centre públic d’acollida tancarà

Badalona
SOCIETAT

Creen la comissió del Pacte per la Ronda de Dalt que decidirà els usos en el tram cobert

barcelona
Societat

Mor el periodista José Antonio Sorolla

Renovaran sis depuradores i col·lectors a tres urbanitzacions

TERRASSA
MEDI AMBIENT

Comencen les actuacions prèvies per a la restauració ambiental del meandre de Flix

FLIX
trànsit

L’enxampen a 195 km/h en una carretera limitada a 90

Ciutadilla