Societat

afectacions pel temporal

Els Bombers fan més de 700 sortides pel vent

El telèfon 112 rep 1.367 avisos relacionats amb l'episodi

Les ventades fan caure obstacles a la calçada i provoquen problemes en el subministrament elèctric a diferents poblacions

Protecció Civil eleva a la fase d'alerta el Procicat i alguns municipis activen els seus plans d'emergències

Els forts cops de vent que s'estan registrant aquest diumenge arreu del país han provocant nombrosos incidències arreu del territori. Els Bombers de la Generalitat han realitzat fins a les nou de la nit més de serveis relacionats amb l'episodi, la majoria de les quals per retirar branques, caiguda d'arbres obstacles a la calçada i risc estructural. Quatre persones han resultat ferides, una de les quals en estat crític.

El telèfon d'emergències 112 de Catalunya ha rebut fins a les deu de la nit d'aquest diumenge un total de 1.367 trucades per 935 incidents a causa de les ventades.

Les comarques més afectades són el Tarragonès, amb 258 trucades, Baix Llobregat, amb 246, el Baix Camp, amb 189 avisos, Barcelonès (148), Baix Penedès (139), Segrià (87), Vallès Occidental (73), Alt Penedès (32), Alt Camp (29) i Anoia (22). Per municipis, el telèfon 112 ha rebut 165 trucades des de des de Tarragona, 123 des de Reus, 113 des de Barcelona, 73 des de Lleida, 51 des de Sant Boi de Llobregat, 42 des de Calafell, 42 des de Gavà, 32 des de Cambrils, 32 des de Terrassa, i 31 des del Vendrell.

Arran d'aquests avisos els Bombers de la Generalitat han realitzat entre les 8 del matí i les deu de la nit 746 sortides relacionades amb l'episodi de vent. Dues persones han resultat ferides greus per la caiguda d'un arbre de grans dimensions a Salou. Dues més han resultat ferides de poca gravetat a Tarragona per la caiguda d'un fanal.

La majoria d'actuacions s'han fet a la regió d'emergència de Tarragona (325) i les regions de l'àrea metropolitana de Barcelona (344). A les regió d'emergències de Lleida s'han registrat 59 actuacions, a les Terres de l'Ebre 10 i a Girona 5 actuacions.

Els serveis han consistit en revisar, assegurar o retirar mobiliari urbà i elements estructurals de la via pública (tendals, teulades, elements exteriors d'edificis, tanques, cartells publicitaris i informatius, pals d'enllumenat públic, senyals de trànsit); retirar arbres i branques caigudes o a punt de fer-ho, i sanejar façanes.

Voluntaris d'associacions de Protecció Civil com ara els de Montblanc, Sant Fost de Campsentelles i Sant Boi de Llobregat, policies locals i brigades municipals han treballat avui en diversos serveis pel vent com la retirada d'arbres, enllumenat i senyalització de la via pública.

Talls de llum

Les ventades també han afectat el subministrament elèctric a diverses poblacions de les comarques de Tarragona i de Ponent. A Mont-roig del Camp 2.623 abonats s'han quedat sense llum; a Reus han estat 561; a les Borges del Camp, 869; 744 a Botarell; 1.298 a Alforja; 806 a Vinyols i els Arcs; 730 a Riudecols; 3.145 a Lleida; 861 a Vila-Rodona; 801 a Montbrió del Camp, 460 a Aiguamúrcia i 368 a Poboleda. A més, s'ha informat d'altres problemes en el subministrament elèctric derivats del vent a diferents poblacions. La companyia distribuïdora està treballant per resoldre totes les incidències. A les set del vespre només quedaven 110 abonats afectats a Reus.

Alerta del Procicat

Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest migdia la fase d'alerta del pla Procicat per la previsió de ventades generalitzades des d'aquesta tarda fins dilluns al matí. Així mateix, els ajuntaments de Barcelona, Sant Quirze del Vallès, Terrassa, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès i Sabadell han activat el seu Pla Bàsic d'Emergències Municipal en Alerta per vent.

La previsió és que l'episodi de vent que va començar aquest dissabte assoleixi la màxima intensitat entre aquesta tarda i fins dilluns al matí, amb ratxes de vent que poden superar els 90 km/h. Les ratxes més fortes s'esperen a les cotes altes del Pirineu, on poden superar els 125 km/h.

D'acord amb les dades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), les ratxes màximes més destacades fins a dos quarts de dues del migdia s'han observat a Alguaire (103 km/h), l'Espluga de francolí (97 km/h), Pantà de Siurana (96 km/h), Vila-rodona (95 km/h), el Pantà de Siurana (91 km/h), Ulldemolins (91 km/h), Font-rubí (86 km/h), Vallirana, (76 km/h), Port de Barcelona (82 km/h) i Zona Universitària de Barcelona (68 km/h)

Es preveu que les afectacions vagin a l'alça al llarg de la tarda a mesura que els cops de vent s'incrementin en general.

Per aquest motiu, Protecció Civil demana extremar la precaució en la mobilitat aquesta tarda i demà al matí, així com en les activitats a l'aire lliure tant a l'entorn natural com a les zones urbanes properes a arbrat, com ara parcs i jardins. També recorda que cal fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l'exterior, com a balcons o terrasses, i puguin ser arrossegats pel vent.

A partir de demà al migdia es preveu que les fortes ventades quedin restringides a l'àmbit del Pirineu i les incidències siguin puntuals.

Perill d'allaus

La combinació de fortes nevades dels últims i les ventades a l'alta muntanya han incrementat la possibilitat que es produeixin d'allaus. Segons l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya ICGC, el risc d'allaus per aquest diumenge i demà a la Pallaresa i Ribagorçana-Vall Fosca és FORT (4 sobre 5). Es poden formar allaus de placa que localment poden arribar fins al fons de la vall.

Per aquest motiu, Protecció manté en Prealerta del Pla Allaucat per la situació en aquesta zona. L'agència d'emergències demana extremar la precaució en la pràctica d'activitats de muntanya fora de les zones senyalitzades per evitar desencadenar allaus o quedar afectats, així com portar el material adequat per fer front a un eventual despreniment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES