Educació

catalunya nord

llengua

França retalla el català a les escoles de la Catalunya Nord

Col·legis públics del Rosselló i el Conflent perden hores per a l'aprenentatge de la llengua del país

Com a compensació, a les poques escoles bilingües el català guanya mitja hora de cursos

Malgrat que -segons la darrera enquesta d'usos lingüístics del 2015- un 80 % de la població de la Catalunya Nord desitja que el català s'ensenyi a les escoles públiques de les comarques catalanes sota administració francesa, el ministeri de l'educació de París continua suprimint hores de català de centres escolars on el seu ensenyament és, ja, molt residual.

L'opció de llengua catalana desapareixerà de l'ensenyament secundari del col·legi Pierre Fouché d'Illa de Tet. A més dels alumnes d'Illa, capital del Riberal rossellonès, en aquest establiment escolar hi van alumnes de les comarca veïnes del Conflent i la Fenolleda.

Es tracta d'una de les zones més catalanoparlants de la Catalunya Nord, on s'hi parla també l'occità al Fenolledès. Els alumnes de poblacions com Bula, Corbera, Rodès, Vinçà, Joc, Vallestàvia, Finestret, Belesta, Sournia i Montalba no podran aprendre, doncs, la llengua del país a l'escola.

En la mateixa situació es troben a Toluges, a la comarca del Rosselló, on s'han suprimit dues de les sis hores setmanals de català, com també al col·legi Gustave Violet de Prada del Conflent.

Com a compensació, les poques escoles de “filera bilingüe” guanyaran mitja hora de cursos en llengua catalana.

L'assemblée Nationale

Curiosament aquestes retallades en l'ensenyament del català es produeixen al mateix temps que a l'Assemblée Nationale de París s'ha aprovat una proposició de llei del partit socialista en favor “de la promoció de les llengües regionals de França.”

El text aprovat pel diputats francesos preveu “la generalització de la senyalètica bilingüe en els serveis públics i la promoció de les 'llengües regionals' als mitjans públics de comunicació i l'escola pública.”

Actualment menys del 10% dels infants escolaritzats a la Catalunya Nord tenen classes de català. Hi ha grans diferències entre unes escoles i altres, l'aprenentatge del català pot anar de l'ensenyament immersiu de l'escola Arrels (única escola pública de l'estat francès amb immersió en altra llengua que el francès) a les “fileres bilingües” o a unes poques hores a la setmana.

La xarxa d'escoles associatives La Bressola no depèn, en aquest tema, de les decisions del ministeri de l'educació francès, al no estar inclosa en l'ensenyament públic i tenir un estatut similar al de les escoles concertades.

Més demanda de català entre la població

En l'enquesta d'usos lingüístics a la Catalunya Nord del 2015, “el 80,3% estaria d'acord amb l'ensenyament del català com a disciplina o assignatura, el 76,1% en l'ensenyament bilingüe; i també el 76,1% amb l'oferta d'iniciació al català per a tots els alumnes.”

Aquesta enquesta és un estudi impulsat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat, el Consell Departamental dels Pirineus Orientals (equivalent nord-català a una Diputació) i l'Institut Franco-Català Transfronterer (IFCT) de la Universitat de Perpinyà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia