Societat

tribunals

CAS PRETÒRIA

‘Luigi'explica que Alavedra i Prenafeta van cobrar comissions del 4%

L'empresari i exdiputat defensa la legalitat de les seves operacions immobiliàries

Assegura que el projecte Can Riviere de Sant Andreu de Llavaneres no va suposar el canvi d'usos urbanístics de la finca

El presumpte cap de la trama Pretòria, l'empresari Luis Andrés García, Luigi, ha defensat la legalitat de les seves operacions immobiliàries a Sant Andreu de Llavaneres i Badalona. Dos negocis on, segons ha reconegut, va pagar comissions del 4% amb els exdirigents de CDC Macià Alavedra i Lluís Prenafeta.

El judici del cas Pretòria s'ha reprès aquest dimecres a la tarda amb l'interrogatori de la fiscal al també exdiputat socialista.

García ha negat haver actuat com a intermediari en la compravenda de finca can Riviere de Sant Andreu de Llavaneres amb l'objectiu de revalorar-la. Segons ell, no es va tractar en cap cas d'una requalificació urbanística.

Ha assegurat que va comprar el solar amb la idea promoure ell mateix la construcció d'habitatges i que tirar endavant el projecte no calia un canvi d'usos, sinó de la tipologia que ja era “urbana residencial” però passava d'“unifamiliar” a “plurifamiliar”. Segons ha explicat, per acceptar aquesta modificació l'Ajuntament el va obligar a comprar la finca del costat, tot i que ell no volgués, cosa que va fer el 2004.

Ha destacat que la modificació es va fer en forma d'un “conveni urbanístic”, que compensava al municipi el creixement de sostre edificable (de 3.500 m2 a 7.500 m2) amb actuacions com la restauració de la masia catalogada, la construcció d'un mur perimetral, un casal de joves i un carrer que conduïa fins l'institut.

Luigi ha insistit que la seva intenció inicial era desenvolupar tota la promoció, però va accedir a vendre la finca a una altra empresa, Restaura, perquè la quantitat que li van oferir superava els beneficis que preveia amb la promoció. Això es va produir quan la tramitació ja estava avançada. De fet, pocs dies després que l'Ajuntament aprovés la modificació. Ha negat, però, que la compravenda fos part una estratègia planificada d'antuvi per requalificar els terrenys.

Ha reconegut que la immobiliària es va interessar pel seu projecte per intermediació de l'exconseller Macià Alavedra i l'ex-secretari de Presidència Lluís Prenafeta, que van cobrar una comissió del 4% perquè li havien presentat el comprador. Una pràctica que ha definit com a “l'habitual en el mercat”.

Sobre les converses amb el regidor d'Urbanisme Luis Antonio Jiménez, també investigat, ha dit que en aquella època no el coneixia, no sabia si era regidor i tampoc coneixia que havia treballat a Santa Coloma de Gramenet. Pel que fa a Genís Carbó, que va ser cap de planificació de la Generalitat fins al 2004, ha precisat que va intervenir en qualitat d'assessor privat per redactar el conveni urbanístic.

La fiscal també li ha preguntat per la seva participació en el projecte urbanístic de Marina Badalona, vinculada al solar del port de la ciutat.

En el cas de Badalona, el pagament d'aquestes comissions es produeix en el moment en el que Luigi recorre a Alavedra i Prenafeta perquè li busquin un inversor per al projecte del solar contigu al port de Badalona. L'empresari tenia participacions en el grup inversor que l'havia comprat a la societat municipal Marina Badalona, així com en el grup d'empresaris en el que havia recaigut la seva gestió, però el presumpte cap de l'entramat del cas Pretòria temia que el lideratge del projecte acabés recaient sobre un inversor navarrès que també hi estava ficat i va decidir desprendre-se'n, segons ha explicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia