Medi ambient

Palamós promou el fondeig responsable per la posidònia

S’ha editat un díptic i, des del 2013, s’han anat instal·lant boies ecològiques per fer un amarrament sense ancoratge

L’Ajuntament de Palamós, juntament amb l’Associació Amics de les Illes Formigues, vol conscienciar els patrons de les embarcacions de nàutica recreativa que facin un fondeig responsable per protegir les praderies de posidònia. Una de les primeres iniciatives és l’edició d’un díptic informatiu sobre el fondeig responsable, que es reparteix a empreses de lloguer d’embarcacions i als diferents gestors d’amarratges del municipi, i que es pot descarregar d’internet .

Aquest fullet alerta de les conseqüències que pot tenir l’ancoratge indiscriminat d’embarcacions d’esbarjo sobre el delicat fons marí del litoral, greument amenaçat, que durant els mesos d’estiu ha de suportar una gran pressió per l’elevat nombre d’embarcacions que visiten aquesta costa.

El díptic recorda la fragilitat de la posidònia oceànica i que el seu lent creixement la fa especialment sensible al mal que li causen les àncores que es tiren sobre les praderies.

Boies ecològiques

Des de l’any 2013 l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palamós ha anat instal·lant progressivament, en diversos espais litorals del municipi, boies ecològiques que permeten l’amarrament lliure i gratuït d’embarcacions de fins a 8 metres d’eslora, sense haver d’utilitzar cap mena d’ancoratge que pugui malmetre els fons. Actualment es troben a les cales de s’Alguer i Sanià.

L’objectiu d’aquest projecte és poder treballar per a la conservació dels recursos i hàbitats marins de què disposa Palamós, i en especial de les praderies de la fanerògama marina posidònia oceànica, que habita en aquesta zona litoral.

Una planta marina imprescindible per a l’ecosistema

La posidònia oceànica forma unes praderies de gran importància ecològica per a l’ecosistema costaner, ja que s’hi genera una gran biodiversitat i constitueix el lloc de posta de moltes espècies. A més, molts peixos en la fase juvenil hi troben refugi. Les plantes que es troben a poca fondària també contribueixen a prevenir l’erosió de les platges perquè formen una mena d’escull que disminueix la força de les onades.

Les praderies de posidònia són comunitats molt fràgils que depenen d’una bona qualitat de l’aigua per poder subsistir. Qualsevol alteració que afecti l’alguer suposa una recuperació molt lenta, mentre que la degradació és sempre molt ràpida. És destacable remarcar que la posidònia, amb un lent creixement, és especialment sensible al mal que li causen les àncores que es tiren sobre les praderies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els ferratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA