Medi ambient

L’avanç de la lava genera més confinaments i apunta a un nou delta

Una nova colada que avança cap al nord ha afectat una cimentera i es preveu que acabi formant una nova fajana a la zona de El Perdido

Mentre s’alenteix l’avanç de la colada original del volcà de la Palma, la que desemboca al mar per Los Guirres en un delta de lava al sud de la muntanya de Todoque, la nova colada generada per l’ensulsiada del con avança més fluida pel nord, cap a la platja de El Perdido, on podria formar-se una nova fajana, i en el seu camí ha obligat a nous confinaments preventius.

Una bifurcació d’aquesta colada nord ha incendiat una cimentera del polígon industrial del Callejón de la Gata i, com a mesura preventiva, s’ha decretat el confinament a les seves cases dels aproximadament 3.000 veïns de la zona, a l’espera de noves anàlisis de la qualitat de l’aire.

Encara que aquest dilluns la població de la Vall d’Aridane respira un aire “raonablement” bo, les previsions meteorològiques apunten al fet que en els pròxims dos dies poden tornar els problemes de cendres i diòxid de sofre en l’atmosfera insular.

El vent des de l’oest i la inversió tèrmica a uns 1.000 metres poden empènyer les cendres cap a l’interior de l’illa i la costa est, on podria veure’s afectat de nou l’aeroport, si bé el de Tenerife Nord és probable que en aquesta ocasió no es vegi perjudicat.

Sense pistes que apuntin a la remissió de l’erupció, l’activitat lectiva en El Paso, Los Planos d’Aridane i Tazacorte, suspesa des del 20 de setembre, amb 4.606 alumnes i 583 docents afectats, no es reprendrà aquest dimecres com havia pensat en un principi la Conselleria d’Educació, perquè no es poden garantir les condicions òptimes en els vint centres educatius de la vall.

El volcà persisteix en la seva erupció i el president del Govern, Pedro Sánchez, ha programat una nova visita a la Palma, la quarta, anunciada per al dimecres. Sánchez exposarà noves mesures de suport als sectors afectats per l’erupció a l’illa, amb càrrec als 206 milions d’euros aprovats pel Consell de Ministres, i participarà en la reunió del comitè director del Pla Especial de Protecció Civil davant Risc Volcànic de Canàries (Pevolca).

Mentrestant, aquest dilluns s’ha reunit la comissió mixta entre administracions per a coordinar el pla de reconstrucció de la Palma, on l’últim part de danys és el següent: 591 hectàrees cobertes per la lava, 1.520 metres d’amplària màxima de la colada, 753 edificacions destruïdes (d’elles 620 són habitatges) i 150 hectàrees de cultiu sota el magma.

La comissió mixta, amb el president de Canàries, Ángel Víctor Torres al capdavant, ha definit, entre altres mesures, que hi haurà un pla d’ocupació per a l’illa dotat amb 63 milions; ajudes al sector primari; compra d’habitatges i estris; i suports als parcs nacionals i la biodiversitat insular.

El Govern de Canàries, a través de la Conselleria de Política Territorial, està treballant en els primers avanços i directrius per a la redacció del futur marc territorial per a la recuperació de la normalitat després de l’erupció.

En el volcà, les emissions de diòxid de sofre en el cràter continuen marcant valors alts, 7.652 tones diàries, i l’emissió difusa de diòxid de carboni és de 1.884 tones per dia.

Tampoc remet l’activitat sísmica i en les últimes hores han augmentat el nombre de tremolors, el màxim de magnitud 4,3, encara que sempre a profunditats mitjanes o altes, les més nombroses entre els 10 i 15 quilòmetres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona