Medi ambient

Desactivada l’alerta del pla per risc de ventades a Catalunya

El Meteocat preveu que l’afectació de la pertorbació situada a la Mediterrània sigui “tangencial” a Catalunya

Protecció Civil ha desactivat la fase d’alerta del Pla especial d’emergències per risc de vent, Ventcat, després que el Servei Meteorològic de Catalunya hagi rebaixat la probabilitat de superar el llindar de ratxa màxima a les comarques afectades.

Segons les previsions, els forts vents podran afectar aquest dimecres la Selva, el Maresme, el Vallès Oriental, el Barcelonès i el Baix Llobregat. Dijous s’hi afegiran el Vallès Occidental i el Garraf. Finalment, fins al divendres al migdia el fort afectarà el litoral central (Garraf, Baix Llobregat, Barcelonès i Maresme).

Protecció Civil ha explicat que tot i que s’ha rebaixat la probabilitat de superar el llindar de ratxa màxima serà necessari extremar la prudència en la mobilitat i en les activitats a l’aire lliure, en zones urbanes o rurals. Així, cal evitar zones arbrades i es recomana que les activitats previstes a l’exterior es facin només si es pot garantir la seguretat.

Així mateix, es recomana retirar de façanes i balcons aquells elements que puguin quedar inestables i, especialment, vigilar les decoracions nadalenques.

Per la seva banda, el Servei Meteorològic de Catalunya ha explicat que el sistema de baixes pressions que fa dies afecta la Mediterrània Occidental es podria convertir transitòriament en minihuracà mediterrani o medicà entre dijous i divendres. Les afectacions més importants es produiran a les Illes Balears entre dimecres i divendres.

A Catalunya, l’afectació de la pertorbació serà tangencial. El Meteocat preveu que entre dimecres a la tarda i dijous les precipitacions més rellevants se centrin en l’extrem nord-est, on es podrien superar els 100 mm acumulats. Els xàfecs, però, podran arribar a qualsevol lloc. Divendres els ruixats s’aniran restringint al nord i est de Catalunya, alhora que es faran més dispersos.

Pel que fa al vent, el reforçament més destacat es produirà a la zona central del litoral, on es podrien enregistrar ratxes de més de 70 km/h. L’onatge s’alterarà a tota la costa, però especialment a l’Alt i al Baix Empordà, on les onades màximes superaran els quatre metres d’altura.

A causa d’aquesta predicció, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos de Situació Meteorològica de Perill de grau 1 per vent i per intensitat de pluja, de grau 2 per acumulació de pluja, i de grau 6 per onatge.

Els models meteorològics a mitjà termini indiquen que a partir de dissabte la depressió es mourà cap a l’est, cap a Còrsega i Sardenya, on acabaria afeblint-se gairebé del tot entre dilluns i dimarts de la setmana vinent.

Tot i aquesta previsió, el Meteocat ha alertat que la possible variació de la localització de la depressió produiria canvis substancials en la situació meteorològica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona