Medi ambient

El preu de l’energia empeny la venda de calderes de biomassa

El productor Pere Sala afirma que l’interès és creixent i que la caiguda de temperatures actual engresca els compradors

L’estalvi pot ser d’entre un 50 i un 70 per cent respecte a la resta de combustibles fòssils

L’alt cost de l’energia està fent créixer la instal·lació de calderes de biomassa a les comarques gironines, especialment en petites i mitjanes empreses o per a equipaments municipals. Malgrat que el cost de l’estella no té un IVA reduït, com sí que passa amb la factura de la llum, l’estalvi pot arribar a ser aproximadament d’entre un 50 i un 70 per cent respecte a la resta de combustibles fòssils, com per exemple el gasoil, fet que està engrescant els compradors. Les baixes temperatures de les darreres setmanes també n’ha incentivat la compra.

Pere Sala, que és el productor més important de les comarques gironines pel que fa a biomassa, explica a l’ACN que l’interès és creixent i reconeix que cada vegada hi ha més calderes d’aquest tipus de combustible. Indica, d’altra banda, que encara es fa “difícil” la transició per determinats aspectes, però, alhora, remarca que cada cop hi ha més empreses i ajuntaments que opten per fer-ne muntar en equipaments municipals. Assegura que un dels motius que impulsen a la instal·lació és el fort estalvi energètic que suposa i la poca volatilitat del producte.

Sala admet que han crescut “exponencialment” els darrers anys, però recorda que la venda de biomassa també va associada directament al clima i per això les temperatures baixes de les darreres setmanes i que l’hivern comencés abans del que estava previst ha fet incrementar la demanda de biomassa.

A la planta que té Sala a Celrà arriben els troncs, que prèviament s’han classificat en funció de la mida i l’estat. Després passen per una màquina que els esmicola i en separa el residu. Un cop l’estella té la mida i les condicions idònies, es classifica en funció de la humitat, ja que algunes calderes funcionen millor amb l’estella seca.

L’enginyer industrial especialitzat en instal·lacions de calderes de biomassa Albert Prats assenyala que hi ha cada vegada més grans empreses que en volen instal·lar. “Ho veuen com una inversió, no com una despesa.” Cal tenir en compte que una caldera de biomassa no és econòmica inicialment, però ofereix un estalvi a llarg termini.

L’avantatge

Un dels avantatges de la biomassa respecte a altres fonts d’energia és el mediambiental. Es tracta d’una font renovable amb un cicle d’emissió de CO2 molt curt. Això significa que el combustible –la fusta que crema– és la d’un arbre que havia absorbit el CO2 que genera. A més, al lloc d’aquest arbre se’n planta un altre i, per tant, l’energia es renova.

En canvi, el cas del petroli suposa enviar a l’atmosfera uns gasos contaminants que surten d’un combustible que fa milions d’anys que estava emmagatzemat sota terra. Això fa que el cicle de renovació sigui molt més llarg i “desestabilitza” el medi ambient, explica Albert Prats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona