Medi ambient

Protestes “perquè Espolla no quedi encerclat per molins de vent gegants”

Entitats ecologistes i l’Ajuntament defensen les renovables però carreguen contra el model de “macroparcs eòlics”

Reclamen l’aturada de tres projectes

Una cinquantena de persones van protestar ahir a Espolla per demanar que s’aturin els tres projectes que preveuen instal·lar onze aerogeneradors a tocar del municipi. Van sortir de l’aparcament de la Coromina per una pista en direcció a un turó proper, des d’on es podien veure les onze marques vermelles que la Iaeden Salvem l’Empordà va col·locar a cada un dels llocs on està previst que hi vagi un molí de vent. D’aquesta manera van voler fer evident que, si tot tira endavant, el poble quedaria rodejat d’aerogeneradors.

La membre de la Iaeden Bàrbara Schmitt va alertar que el problema s’agreuja perquè, a banda dels tres d’Espolla, hi ha altres parcs eòlics previstos a la serra de l’Albera que també afecten el municipi. “La realitat és que estarem encerclats per molins de 200 metres d’altura quan el campanar del poble no arriba ni a cinquanta”, va lamentar Schmitt. La caminada es va fer amb un tub de plàstic de 30 metres que els manifestants portaven en fila. L’objectiu era fer evident les dificultats que tindrien els tràilers que transporten les pales dels aerogeneradors per arribar al punt on es preveu que vagin els molins. En aquest sentit, Schmitt va advertir que s’hauran d’ampliar els camins per on està previst que passin i això “també deteriora el territori”. Des de la Iaeden carreguen contra qui ha dissenyat els projectes i la Generalitat per no estar “al costat del territori”. “Això està fet per persones que no han trepitjat mai Espolla”, va argumentar.

Per això, Schmitt va exigir que la Generalitat actuï i espera que aturi alguns dels projectes que estan previstos a l’Albera. “És necessària una millor planificació general i que s’estudiï quanta energia eòlica es pot produir a l’Empordà”, va dir.

Amb tot, des de les entitats ecologistes i l’Ajuntament d’Espolla van deixar clar que la seva aposta és “clara” per les energies renovables “però no d’aquesta manera”.

LA XIFRA

11
aerogeneradors
hi ha projectats per instal·lar al municipi, previstos en tres projectes.

Reobren de nou el pas de Banyuls

Activistes del col·lectiu d’Espolla Esborrem la Frontera van tornar a reobrir ahir el pas de Banyuls al·legant que es vol permetre el pas a totes aquelles persones que vulguin creuar la frontera per anar a la Fira de l’Oli d’avui. Des del col·lectiu consideren “arbitrari” el tancament i ocasionalment retiren les pedres de grans dimensions que barren el pas. Aquest diumenge està previst que l’alcalde de la localitat del Rosselló visiti el d’Espolla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona