Medi ambient

L’ACA invertirà 6,6 milions d’euros per ampliar la depuradora de Sant Gregori

Les obres començaran a finals d’any i s’allargaran dotze mesos

La instal·lació doblarà la capacitat actual i inclourà plaques fotovoltaiques

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ampliarà la depuradora de Sant Gregori a partir de finals d’any i hi farà una inversió de 6,6 milions d’euros (8.012.334 euros, incloent-hi l'IVA). Les obres s’allargaran dotze mesos i permetran doblar la capacitat actual de depuració (240 metres cúbics al dia), que es fa mitjançant llacunes. Segons informa l’ACA, els treballs es concretaran en la construcció de dues línies de tractament biològic, que faran “millorar el tractament i l’eliminació de nutrients”.

El projecte està en fase d’aprovació i, un cop estigui fet, les obres es posaran a licitació i s’adjudicaran. La depuradora de Sant Gregori és del 1988 i una de les més antigues del Gironès (vegeu la peça). La instal·lació és a tocar de l’espai per a autocaravanes, a la Pineda. L’alcalde, Quim Roca (Junts), explica que havien demanat millores a la instal·lació des de fa més de cinc anys, quan Josep Rull era conseller de Territori i Sostenibilitat.

L’ampliació inclourà la instal·lació de plaques fotovoltaiques perquè part de les necessitats d’energia “s’abasteixin amb energia neta”, informa l’ACA. A més, es mantindran les basses de llacunatge, la qual cosa farà que l’aigua tractada sigui derivada a la riera de Llémena. Hi haurà, a més, un punt de guaita. Roca explica que la depuradora és un espai de pas d’ocells migratoris. Considera que, amb les obres, també s’afavorirà la imatge de Sant Gregori com a punt de referència ambiental.

“La inversió més gran”

L’equip de govern ha estat en contacte amb l’ACA i coneix els grans eixos del projecte. Per l’alcalde, “és la inversió més gran feta mai per la Generalitat al municipi” i “una gran millora”. Segons Roca, que és el president del Consell Comarcal del Gironès, la instal·lació preveu “el creixement que pot tenir el municipi de Sant Gregori (4.012 habitants), a partir del pla d’ordenació urbanística municipal (POUM), i que els diferents sectors es puguin anar connectant al clavegueram i, d’aquesta manera, a la depuradora”.

LA DATA

1988
Va ser
l’any de l’estrena de la depuradora de Sant Gregori. És la més vella de la comarca que no ha estat renovada.

Onze depuradores comarcals

A la comarca del Gironès hi ha onze depuradores. La de Sant Gregori és la segona que té més anys de vida, darrere de la de Girona (1986). De tota manera, la de la capital gironina es va ampliar el 2008. Les depuradores sanegen les aigües del 96,6% de la població de la comarca. La resta, amb el seu any d’entrada en servei, són: Bescanó (2006), Cassà de la Selva (1993), Celrà (2002), Cervià de Ter (2000), Flaçà (2012), Llambilles (2012), Bescanó (Mas Llunés, 2014), Sant Jordi Desvalls (2012) i Quart (2013).

D’altra banda, el Consell Comarcal del Gironès treballa en la redacció dels projectes executius de millora del sanejament a Canet d’Adri i Llorà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia