Medi ambient

MEDI AMBIENT

Assaig a Olot per frenar la papallona del boix injectant un químic als arbres per matar les erugues quan mengin fulles

L’espècie invasora ja afecta unes 170.000 hectàrees i ha defoliat una tercera part dels boixos de Catalunya

El focus inicial de la plaga es va detectar a la Garrotxa el 2014

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya ha impulsat una prova pilot per frenar la papallona del boix injectant un compost químic als arbres i arbustos que, a través de la saba, arriba a les fulles i mata les erugues que en mengin.

Segons informa l’Agència Catalana de Notícies (ACN), el cap del Servei de Sanitat Vegetal, Jordi Giné, ha explicat que la tècnica d’endoteràpia vegetal ja s’ha utilitzat per combatre altres plagues com la processionària del pi i, si dona els resultats esperats en els boixos, podia ser una “bona eina” per lluitar contra aquesta espècie invasora que ja afecta unes 170.000 hectàrees i ha defoliat una tercera part dels boixos de Catalunya. A més, injectant el compost s’evita polvoritzar insecticides i afectar l’entorn o altres espècies.

Al Parc Nou

L’objectiu és preservar les boixedes d’alt valor natural dels atacs de la papallona del boix. Acció Climàtica remarca que aplicar el producte directament a l’arbre o arbust evita polvoritzar insecticida afectant l’entorn i altres espècies. Si l’assaig surt bé, Giné subratlla que es comptarà amb una “molt bona tècnica per lluitar contra aquesta plaga en arbres grans” i aconseguir així preservar les boixedes.

Aquesta prova pilot s’emmarca en el Pla d’acció contra aquesta plaga que estableix una sèrie de mesures de seguiment sobre la dispersió i la valoració del grau d’afectació. La plaga de la papallona del boix avança, a Catalunya, en direcció sud-oest des del focus inicial detectat a la Garrotxa l’any 2014. L’estudi fet pel Departament confirma que aquesta espècie invasora ja és present a 193 municipis de 23 comarques. Concretament, segons es desprèn del seguiment que fa el Cos d’Agents Rurals, a finals de l’any 2021 la papallona ha arribat ja a les comarques de la Segarra i el Baix Camp on fins ara la plaga no era present i a vuit nous municipis més que l’any 2020.

Les comarques amb major extensió i grau d’afectació són Osona, el Ripollès, la Garrotxa, el Berguedà i el Moianès. A la part nord-occidental i occidental del Berguedà, l’any 2021 han detectat una disminució de l’afectació en relació a la campanya del 2020, tot i que a la resta de la comarca continua incrementant.

Ha augmentat el grau d’afectació de manera important a les comarques del Bages, l’Anoia i la meitat oriental del Solsonès. En canvi, les comarques on la plaga avança de manera moderada són el Baix Llobregat, el Baix Penedès i el Montsià. Segons les dades recollides en relació amb el rebrot dels boixos, el 51% de les mates no rebroten després d’un atac sever de dos anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER