Medi ambient

El foc arrasa el sud d’Europa i crema els voltants de Londres

El vent complica l’extinció de les flames a Galícia i Castella i Lleó, i els incendis d’Ateca (Saragossa) i Guadalajara fan desallotjar desenes de persones

El Regne Unit assoleix temperatures rècord

Els incendis continuen actius a la península Ibèrica. A més, els de Losacio (Zamora) –que ja han provocat la mort de dues persones–, Carballeda de Valdeorras (Ourense) i Folgoso (Lugo) continuaven ahir sense control després d’haver arrasat milers d’hectàrees i que el vent compliqués les tasques d’extinció. A Extremadura es van donar per controlats els incendis de Casas de Miravete i Ladrillar (Las Hurdes) i per estabilitzat el de Jerte. Segons dades del govern espanyol, el 2022 s’han cremat 70.000 hectàrees, el doble de la mitjana de l’última dècada i de les quals només en la segona onda de calor n’han cremat 20.000. A Portugal els incendis han arrasat milers d’hectàrees i han provocat la mort de tres persones.

A Zamora la situació de l’incendi de Losacio va millorar, cosa que va permetre que poguessin tornar a casa els habitants de vint localitats evacuades. Segons dades oficials, l’incendi hauria arrasat ja més de 10.000 hectàrees, tot i que el programa satel·lital Copernicus xifra la superfície forestal afectada en més de 20.000 hectàrees. La millora de la situació va permetre també la reobertura d’algunes de les carreteres tallades. A la línia del TAV Madrid-Galícia els passatgers van haver de fer per carretera el tram entre Zamora i Sanabria. També a Castella i Lleó, l’incendi de Cebreros (Àvila), a l’hora de tancar aquesta edició, avançava cap a la Comunitat de Madrid, tot i que no s’esperava que hi arribés de manera imminent.

Pel que fa a Galícia, hi havia setze incendis importants, entre els quals destaquen els de Carballeda de Valdeorras (Ourense), on el vent complica les tasques d’extinció, i el de Folgoso (Lugo). A més, els quatre incendis que afecten la parròquia de Vilamor es van ajuntar en un de sol i s’hi van desplegar centenars d’efectius per combatre’l.

A Extremadura es van donar per controlats els incendis de Casas de Miravete i Ladrillar (Las Hurdes) i per estabilitzat el de Jerte, tot i que en tots els punts s’hi mantenien efectius per les possibles revifades.

D’altra banda, dilluns es va declarar un incendi a Ateca (Saragossa) que va obligar ahir a desallotjar centenars de veïns de la zona en vista de la proximitat de les flames i també ahir se’n va originar un altre a Castella-la Manxa, a Valdepeñas de la Sierra (Guadalajara), que va obligar a desallotjar desenes de persones.

Pel que fa a Portugal, els incendis que castiguen el nord del país han deixat milers d’hectàrees arrasades i tres víctimes mortals, un pilot que treballava en les tasques d’extinció i una parella d’ancians. Uns 1.000 efectius treballaven ahir en les tasques d’extinció de dos focus a Chaves i Murça.

Foc a la capital britànica

Quant a les temperatures, un dia més van tornar a ser de rècord a Europa. Al Regne Unit es van superar per primer cop els 40 graus, segons l’Oficina de Meteorologia britànica (Met en l’acrònim en anglès). Les altes temperatures van provocar diversos incendis als voltants de la capital britànica, que va declarar l’estat d’“incident greu”. Un dels focs més importants es va declarar a Wennington, a l’est de Londres, on les flames van afectar diverses cases.

A Itàlia, l’onada de calor anomenada Apocalipsis4800 està deixant màximes de fins a 42 graus al centre i al nord del país, on els incendis es propaguen per la falta de pluges i la pitjor sequera en dècades.

LA XIFRA

40
graus
de temperatura es van superar al Regne Unit per primer cop en la història.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona