Medi ambient

Els Amics de Canet d’Adri volen veu per flexibilitzar la regulació local de gorgues

Alguns veïns del poble estan molestos perquè, tot i que legalment poden accedir a l’espai i banyar-s’hi, l’ordenança municipal ho prohibeix

Voldrien tenir-hi accés franc

€La Generalitat i la Diputació van presentar la setmana passada les proves pilot habilitades aquest estiu per evitar massificacions i regular l’accés i els usos de zones fluvials gironines. Però l’escenari triat, les gorgues de la Font de la Torre de Canet d’Adri, ha generat malestar entre diversos veïns del poble, agrupats en l’entitat Amics de Canet d’Adri, ja que l’ordenança municipal vigent des del 2014, de fet, prohibeix explícitament la possibilitat de banyar-s’hi.

El regidor de Medi Ambient, Enric Subils, coneixedor de les queixes, ja va argumentar dilluns passat que la prohibició era de difícil compliment, encara més sense agents municipals, i l’única opció que havien trobat en plena covid-19, i que continuen mantenint, va ser tancar-hi accessos amb reixes.

Ara, amb les reixes instal·lades, dos informadors controlen l’accés amb cita prèvia i el limiten a 29 persones al dia, impedint el bany. Però per Ignasi Garcia i Rafanell, president d’Amics de Canet d’Adri, “la prohibició de bany no té en compte la legalitat vigent, ni els drets i usos dels veïns del poble, que s’han banyat a la riera des de sempre amb un civisme exemplar”.

Per l’associació, la limitació d’accés pot ser molt positiva per evitar massificacions per part de forans, però posen l’exemple invers de les gorgues de Sant Privat d’en Bas, on van instaurar una taxa d’un euro per persona sobre la capacitat dels vehicles que accedeixin a l’aparcament habilitat, però que no afecta els veïns del municipi, que en poden continuar fent ús sense restriccions. També diu que  l’espai Brugent de les Planes d’Hostoles seria un altre bon exemple on els veïns accepten normes, disposen de la seva riera i bany, mentre els visitants utilitzen un aparcament amb taxa. Per Garcia, “amb aquestes calorades, els veïns no han de patir un doble càstig a conseqüència de l’arribada i mals usos dels forans, i menys ara que ja hi ha control”.

LA XIFRA

29
persones al dia
és el límit que la Fundació Emys ha recomanat per a les gorgues de la riera de Canet.

L’alternativa econòmica a una piscina

Garcia recorda que en els darrers anys s’havia descartat construir una piscina municipal “perquè ja hi ha la riera”. Teòricament, l’experiència d’aquest estiu hauria de servir com a base per a la redacció d’un pla d’usos més exhaustiu, que hi limiti, per exemple, la celebració de pícnics amb equips de so en un espai natural, que el 2020 van tensionar el poble, però també pràctiques com ara el salt des del pont, amb risc d’accidents greus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona