Medi ambient

El TSJC avala buidar en 20 anys Vacamorta i obre la porta a un abocador proper

Accepta el termini de l’Agència de Residus de Catalunya, però també l’opció de moure els residus de l’abocador a menys de 25 quilòmetres

L’Ajuntament i els opositors no amaguen el seu neguit

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) dona per bo el pla i termini de 20 anys proposat per l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) de la Generalitat per buidar l’abocador de Vacamorta, a Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura. El dipòsit ja fa gairebé vuit anys que va quedar clausurat i que no hi entren residus, arran de diverses sentències que ordenaven un buidatge que des d’aleshores no ha avançat. El nou pla de l’ARC, pla sobre el qual l’Ajuntament i la Plataforma Alternativa a l’Abocador de Cruïlles (PAAC) havien presentat un incident d’execució de sentència, estipula buidar-lo per fases fins al 2041. El tribunal veu raonable el termini i a més accepta, en contra de l’opinió del consistori i la PAAC, l’emplaçament del nou abocador, a 25 quilòmetres del primer.

I és aquest darrer punt el que ara amoïna més el territori, que després de dues dècades de lluita veu com l’abocador es podria tornar a situar en un indret proper. El tribunal desestima que el fet que el nou abocador estigui a 25 quilòmetres de Vacamorta signifiqui un incompliment de la sentència ferma com reclamaven l’Ajuntament i la PAAC. “La sentència va examinar la il·legalitat de l’abocador i va ordenar restaurar el paratge a la situació originària, però no va determinar el lloc en què haurien de dipositar-se els residus”, afirmen els magistrats de l’alt tribunal català. Entre les alternatives que al seu moment va plantejar la Generalitat, però, hi havia legalitzar nous dipòsits en dues altres argileres situades a poques desenes de metres de Vacamorta.

Gairebé la meitat dels residus del dipòsit (el 49%) són fangs procedents de plantes de tractament de residus i d’aigua; seguits d’un 27% de residus d’indústries; un 13% de construcció (terra i pedres); un 5% de processos químics orgànics, i, en menor mesura, residus d’indústries tèxtils i pelleteres o de fusta i paper (un 2% cadascun).

LA XIFRA

3,5
milions
de tones de residus continuen colgats sota terra a Vacamorta, pendents de ser traslladats a un nou lloc legal.

Peralada, a més de les argileres del voltant

Les dues argileres conegudes amb els noms de camp Calís i Elena, situades a pocs metres de l’abocador, ocupen uns terrenys de 8,7 hectàrees del terme municipal de Cruïlles –en el cas de la primera– i 10 hectàrees compreses entre Cruïlles i Corçà –la segona–. La Generalitat va posar sobre la taula un tercer emplaçament, a Peralada. Les tres alternatives ja van aixecar oposició l’any passat. I ara la maquinària judicial de municipis i veïns es pot tornar a activar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona