Medi ambient

Medi Ambient

Conills o pagesos

La sequera agreuja la proliferació dels rosegadors a la plana de Lleida, on els agricultors reclamen solucions

Una associació de Verdú paga 1 euro als caçadors per cada conill

Els pagesos tenen clar que si no planten cara als conills hauran de plegar. “Estem en una guerra a foc lent, i no ens podem aturar perquè ens guanyen”, defensa Ramon Boleda, president de l’Associació de Propietaris de Finques Rurals de Verdú, que des de fa quinze dies promou la caça de conills remunerant amb 1 euro per cada exemplar mort els caçadors associats al vedat privat. Amb la iniciativa pretenen ajudar a reduir una població descontrolada que en els darrers anys s’ha convertit en un autèntic malson per als agricultors de les terres de Lleida. “Estem patint una autèntica plaga i ens sentim ignorats”, denuncia el pagès, que amb el seu fill no han deixat d’invertir en les explotacions des que va obrir el canal Segarra-Garrigues.

L’extrema sequera d’aquest estiu està agreujant una problemàtica que ha malmès collites i ha provocat importants pèrdues. “No serveix de res posar-los basses perquè beguin perquè igualment rebenten el reg i roseguen tot el que troben”, lamenta l’agricultor, que ja dona per perduda la plantació de pistatxos, on els conills han arrasat els troncs dels 280 arbres que hi va plantar fa sis anys. “A la vinya s’emparren i arrenquen les proteccions de plàstic que posem als ceps”, hi afegeix el pagès, que ha deixat de fer servir les gàbies que el Departament d’Acció Climàtica va distribuir per les finques per capturar-los. “Van dir que hi entrarien dos conills per dia, però no ha funcionat”, assegura el propietari, que reclama a l’administració més recursos perquè els Agents Rurals puguin fer batudes nocturnes. Els agricultors asseguren que en algunes zones es concentren fins a 15.000 conills per quilòmetre quadrat, quan de mitjana l’administració estima que hi ha uns 110 exemplars en aquest perímetre. “La burocràcia és massa lenta, i això no ens ajuda”, lamenta el president dels propietaris de Verdú, que, tot i ampliar-se els dies de caça, reclama més suport per evitar que més pagesos pleguin i el territori quedi erm.

L’entitat Ecologistes en Acció reconeix que per posar fi a la plaga que afecta les explotacions agràries calen més recursos de l’administració. El grup ecologista reclama que es destini una quantitat més elevada de recursos per afavorir l’equilibri ecològic amb la reintroducció de depredadors, ja que consideren massa “cruels i perilloses” les batudes de caça. Els ecologistes volen que es denegui l’ús de substàncies biocides (verins), que podrien afectar altres espècies, moltes protegides. Per als pagesos seria una bona solució, i demanen poder tirar fosfur d’alumini als caus que hi ha en espais públics i en determinades finques on els conills troben refugi. “Sí que la normativa ho permet als camps de golf”, recrimina Boleda, impotent davant d’una espècie híbrida de conills, més resistent a les malalties i que cria amb més facilitat, fins a quatre cops a l’any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Consol Aroca
Secretària de Dones pel Futur

“Teníem clar que aquelles torres s’havien de salvar”

SANT ADRIÀ DE BESÒS
Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona