Medi ambient

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Rússia crema 10 milions d’euros de gas al dia, segons un informe

Les flamarades s’han vist a una instal·lació gasista propera a la frontera amb Finlàndia

Calculen que es cremen al voltant de 4,34 milions de metres cúbics de gas al dia, que emeten 9.000 tones de CO2

Rússia crema prop de 10 mili­ons d’euros al dia del gas que podria enviar a Europa a través del gaso­ducte Nord Stream 1, segons revela un informe de la con­sul­tora Rys­tad Energy.

Imat­ges de satèl·lit de la cen­tral de gas natu­ral de Por­to­vaya, a prop de la fron­tera russa amb Finlàndia, mos­tren alts nivells de calor des de l’11 de juliol que, segons els experts, són l’empremta d’aquesta crema d’hidro­car­burs.

La situ­ació ha sor­tit a la llum després que ciu­ta­dans fin­lan­de­sos comen­ces­sin a visi­bi­lit­zar fa algu­nes set­ma­nes grans fla­ma­ra­des a l’horitzó, deta­lla l’estudi. La con­sul­tora alerta que aquesta crema repre­senta un “des­as­tre ambi­en­tal” i eme­tre prop de 9.000 tones de CO2 a l’atmos­fera cada dia.

“El volum exacte de com­bustió és difícil de quan­ti­fi­car, però es creu que se situa al vol­tant de 4,34 mili­ons de metres cúbics [de gas] per dia”, ha expli­cat aquest diven­dres a Efe Sin­dre Knuts­son, ana­lista en cap de Mer­cats de Gas de Rys­tad Energy.

Els experts adme­ten la pos­si­bi­li­tat que la crema de gas esti­gui “lli­gada a pro­ves pre­o­pe­ra­ci­o­nals a Prto­vaya”, però subrat­llen que les seves tro­ba­lles plan­te­gen “mol­tes pre­gun­tes sobre les inten­ci­ons de Rússia”. I és que aquest esce­nari coin­ci­deix amb una cai­guda del 77 % de les expor­ta­ci­ons de gas rus cap a Europa en els 12 mesos pre­vis a l’agost, el que equi­val al 20 % de la demanda de la Unió Euro­pea (UE).

“Si bé les raons exac­tes de la crema són des­co­ne­gu­des, el volum, les emis­si­ons i la loca­lit­zació de la fla­ma­rada són un recor­da­tori visi­ble del domini de Rússia sobre els mer­cats energètics d’Europa”, ha apun­tat Knuts­son.

La cai­guda del sub­mi­nis­tra­ment i el temor a talls encara més grans aquest hivern ha por­tat Brus­sel·les a ins­tar els 27 països mem­bres de la UE a reta­llar fins al 15 % el con­sum de gas fins al març del 2023 per inten­tar asse­gu­rar que les reser­ves siguin sufi­ci­ents.

La planta de Por­to­vaya és una ins­tal·lació de liqüefacció que Gaz­prom cons­tru­eix al nord-oest de Sant Peters­burg. Abans de la invasió russa d’Ucraïna, la seva fina­li­tat era expor­tar cap a Europa l’exce­dent de gas rus.

“Les fla­ma­ra­des a Por­to­vaya van començar l’11 de juliol de 2022, la data en què Gaz­prom va ini­ciar el man­te­ni­ment del Nord Stream 1, i han con­ti­nuat tot i que les ope­ra­ci­ons es van repren­dre par­ci­al­ment el 21 de juliol”, indica l’informe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.