Medi ambient

La pedra seca demana pas en l’obra pública i privada

Aquest material i les tècniques tradicionals associades són una alternativa sostenible

L’Ajuntament de les Preses lidera un projecte europeu de capacitació oficial de professionals

El Parc de Pedra Tosca és un vertader museu a l’aire lliure

El sector de la construcció i de l’obra pública està afrontant el repte d’introduir els criteris de sostenibilitat en la seva activitat i això no és fàcil en un sector dominat pel totxo i el formigó. És en aquest context que pren rellevància la recuperació de tècniques constructives i de materials tradicionals. La paret seca n’és un, però topa amb la realitat d’un context d’una manca evident de professionals qualificats en aquesta tècnica. Aquesta realitat es va evidenciar en la primera edició de la Setmana de la Pedra Seca, que es va dur a terme l’any 2020, i, de fet, la necessitat de realitzar cursos reconeguts oficialment va ser una de les principals peticions que en van sorgir.

Conscient de tot plegat, l’Ajuntament de les Preses fa temps que treballa per ser un motor en aquest camp i, de fet, s’està consolidant com un dels referents a tenir en compte en l’àmbit europeu. Té el segell del Parc de Pedra Tosca, que és un vertader museu a l’aire lliure de parets de pedra seca i construccions, com cabanes de pastors per exemple, amb aquesta mateixa tècnica. A més, participa amb una entitat francesa, Artisans Bâtisseurs en Pierres Sèches (BPS), en un projecte de la Unió Europea, el Drystone, que, a hores d’ara, ja li ha permès radiografiar la situació als Països Catalans: nombre i localització d’estructures, professionals, etcètera, i, per tant, contrastar-la i compartir experiències.

Un dels resultats d’aquest programa són els dos cursos de capacitació en pedra seca que s’estan duent a terme a les Preses i que serviran per expedir certificats oficials de capacitació als participants si superen l’examen pertinent. A més, hi ha una convocatòria oberta per als professionals que s’examinin per lliure.

Títol francès

La titulació oficial és possible, en aquest primer moment, gràcies a la participació al curs de la BPS francesa, que és qui, de fet, expedeix la certificació. El curs està organitzat també per l’Associació Gremi dels Margers de Catalunya, a part de l’Ajuntament, que n’és el coordinador, i està finançat per l’Erasmus +21 de la Unió Europea.

L’Ajuntament de les Preses, però, ja està treballant perquè la titulació oficial l’expedeixi la Generalitat. Per això, ja ha obert contactes amb els departaments de Cultura, Treball i Educació per trobar la via administrativa que ho faci possible. Hi ha a favor la potent tradició de col·laboració de l’empresariat garrotxí amb els centres de formació professional de la comarca i sobretot el flamant cicle formatiu de grau mitjà de construcció que ha posat en marxa l’institut La Garrotxa, que, fruit dels contactes amb l’Ajuntament de les Preses, hi introduirà un mòdul de construcció de paret seca.

El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de les Preses, Lluís Guillaumes, ha explicat la importància que es dona a la part pràctica en la proposta de cursos de formació que han fet arribar a la Generalitat. Fins ara, els cursos realitzats eren de només 30 hores, majoritàriament de teoria i sense títol oficial. En canvi, els dos cursos que s’estan duent a terme en aquests moments consten de 140 hores, un 80 per cent de les quals estan dedicades a fer pràctiques.

Finalment, Guillaumes ha remarcat l’estalvi en temps i diners que comportarà una titulació oficial catalana, ja que els professionals que es volien acreditar en capacitació en pedra seca havien d’anar a la seu de la BPS i pagar una matrícula de prop de 3.000 euros i l’estada. Els dos cursos de les Preses d’ara són gratuïts.

LES XIFRES

20.000
construccions
de pedra seca hi ha, en l’actualitat, localitzades a Catalunya, algunes a la Catalunya del Nord
2
cursos
, els actuals de les Preses, són els que, ara per ara, ofereixen titulació oficial a Catalunya en paret seca


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Planoles detecta les fuites que eleven el consum d’aigua al municipi

PLANOLES

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs