Medi ambient

Agroparc Penedès, tornen els interrogants

Un informe de la Generalitat sobre l’avantprojecte fa públiques les contradiccions de l’administració

Des d’Ametller Origen asseguren que treballen per resoldre les demandes de la Generalitat per tirar endavant el projecte de l’Agroparc Penedès en una zona de 258 hectàrees entre Gelida i Sant Llorenç d’Hortons que inclou els terrenys de Can Juncoses afectats com a sòl industrial Diuen que ho volen fer “no només complint la normativa, sinó millor”. L’Ajuntament de Gelida s’hi ha mostrat interessat. I l’hivern passat, poc després que l’avantprojecte obtingués l’informe favorable de la Comissió Territorial d’Urbanisme, la consellera Jordà i el president Aragonès van visitar, per separat, els terrenys afectats.

Ara, però, els integrants de la plataforma Stop Agroparc (Naturalistes de Gelida, Bosc Verd i Unió de Pagesos) han fet públic un informe previ que l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental de Barcelona (OTAA) va emetre el mes de maig passat, segons el qual, el projecte d’Ametller no només suposa una “transformació significativa del paisatge i posa en risc la identitat del territori que forma part del Paisatge d’Atenció Especial (PAE) Vinyes del Penedès, sinó que fa perillar el connector ecològic a l’entorn del riu Anoia i la riera Rierussa. En l’informe, els tècnics insinuen que seria més favorable l’elecció d’una altra zona on ja hi hagi continuïtat d’activitats existents en lloc de desenvolupar-ne una de nova. L’OTAA arriba a aquestes conclusions després de revisar la proposta de l’empresa penedesenca i les consideracions que hi han fet les entitats integrants d’Stop Agroparc i l’associació Depana per a la defensa del patrimoni natural, d’acord amb la normativa existent.

Mentre el pla territorial del Penedès, en tràmit, identifica la reducció o desclassificació de Can Juncoses per restituir sòl als sistemes oberts, des d’Urbanisme es dona llum verd a l’ocupació no només dels terrenys afectats com a sòl industrial, sinó que els supera. I aquesta és només la primera contradicció.

LA XIFRA

L’informe ambiental qüestiona la viabilitat del projecte i n’implica una modificació integral
Víctor Escarré
representant d’stop agroparc

Algunes consideracions

El mes d’agost passat Josep Ametller, conseller delegat d’Ametller Origen, afirmava a les planes d’aquest diari que estaven “pendents de l’autorització” per tirar endavant el projecte de l’Agroparc, una inversió de 433 milions d’euros, que segons ell, en aquell moment, ja acumulava quatre mesos de retard. Stop Agroparc lamenta que ni l’empresa ni l’administració no hagin fet públic l’informe previ d’avaluació ambiental que recull, entre altres coses, el difícil encaix del projecte en el territori a causa d’una elevada concentració d’usos en sòl no urbanitzable i qualificat com a espai de protecció especial de la vinya; també detecta una ampliació i un desplaçament del sòl industrial no justificats, i adverteix que el projecte suposa un elevat consum d’aigua que podria comprometre’n la disponibilitat al territori.

Ametller respon a cada una de les consideracions de l’informe i insisteix en la necessitat d’un projecte que neix com a resposta als escenaris de canvi climàtic, amb voluntat de respectar l’entorn i la fauna amb agricultura sostenible i amb estudis de mobilitat per garantir recorreguts segurs i adaptats al paisatge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer

Memorial sota els pantans

Barcelona
Societat

L’Ajuntament de Badalona no paga i l’únic centre públic d’acollida tancarà

Badalona
SOCIETAT

Creen la comissió del Pacte per la Ronda de Dalt que decidirà els usos en el tram cobert

barcelona
Societat

Mor el periodista José Antonio Sorolla

Renovaran sis depuradores i col·lectors a tres urbanitzacions

TERRASSA
MEDI AMBIENT

Comencen les actuacions prèvies per a la restauració ambiental del meandre de Flix

FLIX
trànsit

L’enxampen a 195 km/h en una carretera limitada a 90

Ciutadilla