Medi ambient

COP27

La UE proposa un fons per a pèrdues i danys amb matisos

Posa com a condicions que vagi dirigit als països “més vulnerables” i que compti amb una àmplia base de donants

Es preveu l’oposició dels EUA i la Xina a la proposta

El vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, ha presentat una “oferta final” per establir un fons específic per al finançament de pèrdues i danys, però amb dues condicions: que vagi dirigit als països “més vulnerables” i que compti amb una àmplia base de donants.

Això significa que s’ha de “basar en la situació econòmica dels països el 2022 i no del 1992”, ha assenyalat en declaracions avui a la premsa el també responsable comunitari del Pacte Verd en clara al·lusió al fet que països com la Xina no haurien de qualificar-se actualment com a país en desenvolupament.

Timmermans ha llançat aquesta proposta a la matinada en una reunió plenària dels negociadors de la cimera del clima COP27, que se celebra a la ciutat egípcia de Xarm el-Xeikh.

El vicepresident de la Comissió Europea no ha volgut fer referència a la situació econòmica de cap país en concret però, després de ser preguntat per la Xina, ha afirmat que la manera de reaccionar del país asiàtic durant la reunió fa preveure que “hi haurà desacords”.

Fonts coneixedores d’aquesta proposta europea han assenyalat que això inclouria “almenys els petits estats insulars en desenvolupament i els països menys desenvolupats”, cosa que deixaria fora la Xina.

Altres fonts han afirmat que l’objectiu no és tant excloure, sinó com prioritzar l’ajuda als més vulnerables.

Ahir a la nit, la delegació xinesa va intervenir breument al plenari en reacció a la proposta de Timmermans i va afirmar que “aquest és el moment d’implementar l’Acord de París, no de reescriure la convenció” de les Nacions Unides.

L’enviat europeu ha volgut posar èmfasi en el fet que la creació del fons ha d’anar acompanyada d’un “mosaic de mesures” financeres per afrontar la magnitud de les pèrdues i els danys.

Aquest mosaic el conformarien tant institucions noves com ja existents, que la UE defensa des de fa mesos, com el Fons Monetari Internacional (FMI) i altres bancs de desenvolupament, segons les fonts.

Després de l’anunci de Timmermans al plenari, diversos països han intervingut, tant alguns europeus com altres més vulnerables, com Barbados, per donar suport a aquesta iniciativa.

La delegació de Barbados ha sentenciat que si aquesta cimera “falla” en els seus objectius de dirigir-se als països més vulnerables amb aquest fons per a pèrdues i danys, serà “identificada” com “l’últim bastió del colonialisme climàtic”.

Ara com ara, els Estats Units, un dels països que han anat bloquejant la creació d’un nou fons per a pèrdues i danys per canalitzar-lo a través d’instruments ja existents, no s’han pronunciat sobre la proposta de la UE.

L’oferta de la UE també reclama “més ambició a la mitigació” amb compromisos de reducció més ambiciosos i en línia amb l’objectiu de limitar l’escalfament global a 1,5 graus i perquè el màxim d’emissions globals s’assoleixi el 2025 (i després comencin a baixar).

Aquesta declaració europea també ha estat confrontada per l’Aràbia Saudita, que ha assegurat que “no pot anar més enllà” del que ja hi ha escrit a l’Acord de París.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona