Medi ambient

Porc senglar: un problema europeu

L’expansió de l’espècie també en ciutats obliga a fer un pla de xoc

Collserola arriba a tenir disset exemplars per quilòmetre quadrat

L’expansió del porc senglar arreu del país, també a les ciutats, s’ha convertit en un problema greu que ha obligat a adoptar mesures de xoc, fins i tot amb mètodes de caça que, en circumstàncies normals, estan prohibits. Josep Pena, director dels serveis territorials del Departament d’Acció Climàtica a Barcelona, parla de “problema paneuropeu”. Els entorns urbans en contacte amb masses forestals, així com poblacions del Maresme i Girona, registren la mateixa pressió que les ciutats amb terme municipal a la serra de Collserola, i és aquest departament de la Generalitat l’encarregat d’abordar les actuacions.

A Collserola, l’administració comptabilitzava entre dos i tres senglars per quilòmetre quadrat la temporada de caça 2000/01. La temporada 2008/09, es va assolir un pic de quinze exemplars per quilòmetre quadrat i, amb les actuacions des d’aleshores, la colònia va anar descendint amb alts i baixos, un “èxit evident” de la caça controlada. El 2021/22, però, s’ha arribat al màxim històric de disset senglars. La raó és que les mesures de caça i captura es van haver de reduir el 2020 i 2021 a causa dels confinaments per la covid-19 i aquell hivern es van haver de suspendre moltes batudes a petició dels ajuntaments per la gran afluència de ciutadans a l’espai natural.

De 128 a 852 captures

En el registre de les darreres dècades, s’hi pot veure el creixement continuat del nombre de captures: el 2004 hi va haver 128 senglars morts; el 2010, 222; el 2015, 692, i l’any passat, 852. La majoria de captures es van fer en entorn urbà (535), amb tirs d’anestèsia, gàbies o xarxes de caiguda. Es tracta de senglars que són presents a l’espai públic, i molts dels quals estan habituats a alimentar-s’hi. El segon mètode més eficaç en entorn forestal ha estat l’aguait nocturn (231 exemplars), una modalitat de caça per a la qual es donen permisos especials. La caça en batuda és el mètode menys eficaç (86 senglars), però igualment necessari, perquè al bosc no són viables els mètodes de captura de la via pública.

A tot el país, a més de les batudes i els aguaits nocturns en temporada de caça, el govern ha hagut d’emetre 2.000 autoritzacions excepcionals durant la veda. Enguany s’ha elaborat un pla de xoc per intentar arribar al 2025 a un llindar estable de senglars compatible amb l’agricultura, l’espai urbà i el trànsit afectats.

Pena recorda que l’any passat es van matar 70.000 senglars a Catalunya en 13.000 batudes –“que no és poc”–, però avisa que hi ha al voltant de 200.000 exemplars i que les 33.000 llicències de caça existents “no són tantes”. Amb ajuts a les societats de caçadors i a la comercialització de la carn, “s’ha elevat la maquinària a nivells màxims, però també la població de senglars se situa en nivells màxims”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona