Medi ambient

Els embassaments catalans baixen al 31% de capacitat

Segons les dades de l’Agència Catalana de l’Aigua, suposa la meitat que fa un any

Els embassaments de les conques internes de Catalunya han baixat les seves reserves d’aigua i estan aquest dimecres al 31 % de la seva capacitat, quan fa un any estaven al 60 %, en una persistent sequera que no té aspectes de millorar i que manté 514 municipis, on viu el 80 % de la població catalana, en situació d’alerta.

Segons les dades actualitzades aquest dimecres per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), l’embassament de Darnius-Boadella està aquest dimecres al 31,7 % de la seva capacitat, quan fa un any estava al 41,7 %, mentre que el pantà de Sau ha baixat al 19 %, quan fa un any estava al 44 %.

El pantà de Susqueda, un dels més grans, està al 40,9 % de la seva capacitat i fa un any estava al 76 %, La Baells està al 28,5 % (65,4 % fa un any), i la Llosa del Cavall està al 27,4 % (58 % fa un any).

Els embassaments pertanyents a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre estan avui al 39,6 % de la seva capacitat, enfront del 54,8 % en què estaven fa un any.

El pantà més gran, el de Canelles, està al 28,9 % de la seva capacitat (59,3 % fa un any), mentre que el de Rialb està tan sols al 9,3 %, (38,3 % fa un any).

Els embassaments que es troben en millor situació de reserves d’aigua són el de Riba-roja, que està al 93,1 %, per sobre del 91,6 % en què estava fa un any, i el de Talarn, que està al 53,5 % de la seva capacitat (45,9 % fa un any).

Les previsions meteorològiques no pronostiquen pluges intenses a curt termini per pal·liar aquesta situació de sequera, per això es mantenen en vigor les mesures d’alerta hidrològica a tota la conca del sistema Ter-Llobregat, que inclou tota l’àrea metropolitana de Barcelona. En aquesta zona i a la conca de la Muga (Girona), que inclouen un total de 514 municipis, estan restringits els regs agrícoles i de jardins, l’ús lúdic i industrial de l’aigua, tot i que encara sense limitacions per a ús de domèstic.

A més del sistema Ter-Llobregat, continuen en alerta els aqüífers de Carme Capellades i el Fluvià Muga, la capçalera del Ter, el Llobregat Mitjà, l’Anoia Gaià, l’Empordà, la Serralada Transversal, Banyoles i Prada de Conflent Llaberia, que comprèn el subministrament d’aigua a 27 comarques catalanes.

Aquesta situació obliga a reduir l’aigua per a reg agrícola (25 %), per a usos ramaders (10 %), per a usos industrials (5 %), per a usos recreatius que impliquin reg (30 %) i altres usos recreatius (5 %).

Quant als usos de proveïment domèstic, s’estableixen limitacions particulars para determinats usos urbans que han de complir tots els municipis, com les limitacions en el reg de jardins i zones verdes, la prohibició d’omplir fonts ornamentals, la prohibició a particulars de la neteja de carrers amb aigua de xarxa, les limitacions en l’ompliment de piscines i la restricció de neteja de vehicles, entre d’altres.

El decret d’alerta hidrològica també defineix una xifra per al consum global d’aigua per a proveïment a un màxim de 250 litres per habitant i dia.

Amb la situació actual, les dessalinitzadores segueixen funcionant al seu màxim rendiment, la qual cosa suposa una producció mitjana de 5,4 hm3 al mes. Cada dia, es consumeix a Catalunya una mitjana d’1 hectòmetre cúbic d’aigua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt