Medi ambient

Alemanya

Greta Thunberg defensa que “la protecció del clima no és un crim”

L’activista sueca va ser detinguda dimarts quan participava en una protesta contra l’ampliació d’una mina de carbó a Alemanya

La policia va deixar-la anar al vespre juntament amb la resta de manifestants retinguts

L’acti­vista sueca Greta Thun­berg, que ahir dimarts va ser detin­guda quan par­ti­ci­pava en una pro­testa con­tra l’ampli­ació d’una mina de lig­nit a Lütze­rath, a l’Estat fede­rat de Renània del Nord-Westfàlia (Ale­ma­nya), ha defen­sat que pro­te­gir el medi ambi­ent no és un delicte.

Thun­berg ha expli­cat aquest dime­cres en un mis­satge a les xar­xes soci­als que ahir va ser detin­guda quan jun­ta­ment amb un grup d’acti­vis­tes “pro­tes­tava pacífica­ment per l’expansió d’una mina de carbó a Ale­ma­nya”. “Vam ser acor­ra­lats per la poli­cia i detin­guts, però ens van dei­xar anar més tard al ves­pre”, ha afe­git. “La pro­tecció del clima no és un crim”, ha afe­git.

La fun­da­dora de Fri­days For Future va ser expul­sada quan es con­cen­trava amb dese­nes d’acti­vis­tes con­tra l’ampli­ació de la mina de lig­nit a cel obert de Gatzwei­ler, que supo­sarà la demo­lició del poble de Lütze­rath.

Fonts poli­ci­als han con­fir­mat que la zona estava acor­do­nada per raons de segu­re­tat i han asse­gu­rat que el desa­llot­ja­ment es va dur a terme perquè el lloc és “perillós”. Els agents van endur-se un a un els acti­vis­tes, que van ser retin­guts tem­po­ral­ment per iden­ti­fi­car-los.

El pas­sat dis­sabte Thun­berg ja va par­ti­ci­par en una marxa pacífica orga­nit­zada per una aliança d’asso­ci­a­ci­ons mobi­lit­za­des per pro­tes­tar con­tra la demo­lició de la loca­li­tat de Lütze­rath.

Diver­sos grups de per­so­nes van inten­tar cre­uar les tan­ques poli­ci­als per acce­dir al poble. La poli­cia va res­pon­dre amb l’ús de canons d’aigua, gas pebre i por­res i va prac­ti­car una dot­zena de deten­ci­ons. Les auto­ri­tats van jus­ti­fi­car que l’acció no era “pacífica” sinó “una recerca deli­be­rada de la con­fron­tació”.

El minis­teri d’Inte­rior ale­many ha qua­li­fi­cat de “vio­lenta” aquesta resistència i ha argu­men­tat que els mani­fes­tants van “obs­ta­cu­lit­zar la tasca dels equips sani­ta­ris”.

En canvi, els acti­vis­tes han acu­sat les for­ces poli­ci­als d’actuar “amb una con­tundència des­pro­por­ci­o­nada, inclo­sos cops de por­res al cap”.

El govern ale­many pre­veu aban­do­nar l’extracció de carbó a Renània del Nord-Westfàlia el 2030, però l’acord subs­crit l’any pas­sat amb l’energètica RWE per­met incre­men­tar a curt ter­mini la seva extracció davant la crisi energètica deri­vada de la invasió russa d’Ucraïna.