Medi ambient

Fil a l’agulla per trobar alternatives per al triatge

El Consell del Baix Empordà ja disposa d’un estudi amb quatre llocs possibles per a una planta de separació

Es resisteixen a anunciar-los abans del maig

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha citat dimecres la vintena d’alcaldies del Baix Empordà i del Gironès afectades pel tancament imminent de Solius, per començar a traçar les alternatives immediates, però, sobretot, redefinir el model de futur. La reunió tindrà lloc al Consell Comarcal del Baix Empordà, i el president, Joan Loureiro, ha admès els darrers dies que han accelerat l’estudi d’ubicacions possibles per a una planta de tractament i triatge de residus a la comarca, però “no pas un nou abocador”, que, a la comarca, densament poblada i amb terrenys agraris i forestals protegits per tres zones PEIN –Gavarres, Ardenya i Muntanyes de Begur– i el parc del Montgrí i el Baix Ter, hi tindria un encaix difícil.

En una entrevista a TV Costa Brava, Loureiro assenyalava que un treball preliminar encarregat a principis de mandat ja planteja “quatre possibles ubicacions”, accessibles i allunyades de nuclis habitats. “Però no puc dir el lloc”, reblava, tot recordant el problema amb els residus, que “tothom vol abocar les seves deixalles però ningú les vol a casa”.

D’aquesta manera, dimecres fa la sensació que l’ARC, el Consorci de Solius i el Consell Comarcal, a banda dels altres municipis afectats, s’instaran a anar madurant una decisió en què ara mateix, a quatre mesos de les eleccions municipals, cap dels quatre alcaldes potencialment afectats vol sentir el nom del seu municipi. Com a mínim, tal com ja va avançar Loureiro, no serà cap abocador nou, una altra de les incògnites que planaven en els darrers anys i que van convertir Solius en un mal menor, irregularitats a banda, per no escampar més els residus.

Fins passat el maig, doncs, l’escenari de futur no es començarà a aclarir. Però dimecres un altre dels punts que s’haurien de començar a resoldre són les solucions provisionals perquè la vintena de poblacions afectades es desfacin del contingut dels respectius contenidors dia a dia, i analitzar en paral·lel l’impacte que cada alternativa –amb sobrecost– implicarà en les factures municipals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp