Medi ambient

medi ambient

La Generalitat impulsa un parc eòlic marí experimental a la badia de Roses

Se situarà a una distància d’entre 16 i 24 quilòmetres de la costa i serà una realitat abans no acabi el 2025

Formarà part d’un laboratori flotant on també s’hi faran estudis ambientals

La Generalitat impulsa un parc eòlic marí experimental a la badia de Roses que formarà part d’un laboratori flotant on també s’hi faran estudis ambientals. El projecte d’R+D+I, que posarà el focus en l’eòlica marina, s’ha batejat amb les sigles PLEMCAT (Plataforma en Energies Marines de Catalunya). Se situarà a una distància d’entre 16 i 24 quilòmetres de la costa i es preveu que sigui una realitat abans no acabi el 2025. En una primera fase, permetrà assajar nous prototips d’aerogeneradors i veure’n l’impacte a l’ecosistema. En una segona fase, el PLEMCAT també s’enfocarà cap al mercat (amb una zona destinada a sistemes precomercials). El projecte es canalitza a través de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC).

El Departament d'Acció Climàtica promou la creació d'aquesta plataforma d'investigació, que se situarà a la badia de Roses. PLEMCAT es concep com un laboratori d'assajos flotant per estudiar l'energia marina, posant especial incidència en l'eòlica. Permetrà investigar-ne la seva tecnologia, des dels prototipus d'aerogeneradors fins a la seva entrada al mercat, i també portarà a terme estudis mediambientals, climàtics i de biodiversitat. 

El projecte es canalitza a través de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), que està comptant amb el suport tècnic de l’Institut Català d’Energia (ICAEN). La plataforma PLEMCAT disposarà de diferents zones per dur a terme diversos tipus d’activitats, tot cobrint les activitats de R+D+i des del laboratori fins a mercat. 

Una primera zona es destinarà a l’avaluació de materials, components i sistemes per analitzar el comportament en condicions reals marines, i també permetrà fer-hi altres activitats de R+D+i. Una segona zona estarà dissenyada per a l’assaig de prototips de tecnologies de generació d’energia marina. Finalment, per promoure la innovació industrial, hi haurà una zona de validació de tecnologies precomercials de generació eòlica o d’altres energies marines.

"Amb aquest equipament, es pretén facilitar i promoure la investigació en totes les fases del desenvolupament d’un sistema d’energia eòlica marina flotant i d’altres tecnologies energètiques renovables en el medi marí, i també la formació d’investigadors i professionals vinculats a aquests àmbits", destaca Acció Climàtica. Això inclou tant el desenvolupament de models de simulació avançats, el monitoratge avançat, control, operació i manteniment a través de vehicles operats remotament, i el disseny de nous sistemes de fixació i flotadors. 

Al mateix temps, la plataforma estarà capacitada per elaborar estudis ambientals vinculats a la interacció d’aquest tipus d’infraestructures amb l’entorn marí i també per esdevenir un observatori del canvi climàtic i de l’evolució de la biodiversitat a la mar Mediterrània. 

En dues fases 

La proposta ubica PLEMCAT a una distància d’entre 16 i 24 quilòmetres de la costa i preveu que l’activitat de la plataforma s’iniciï abans de finals de l’any 2025. El PLEMCAT se situarà dins l'àrea del golf de Roses que l'Estat ha batejat com a LEBA2 en el futur Pla d'Ordenació de l'Espai Marítim (POEM). Per evacuar l'energia que s'obtingui durant les proves, es construirà una línia elèctrica subterrània de 66 kV que connectarà la plataforma amb el litoral. 

El projecte es desenvoluparà en dues fases. La primera fase estarà centrada en tota l’activitat vinculada amb els assajos de prototips, components i altres actuacions de R+D+i, mentre que en una segona fase s’habilitarà la zona destinada a sistemes precomercials. 

Per donar el tret de sortida al projecte, l’IREC ha obert el termini per rebre manifestacions d’interès en utilitzar les capacitats i serveis de la Plataforma d’R+D+I en Energies Marines de Catalunya (PLEMCAT). Les institucions i empreses interessades en ser usuàries de les capacitats de la plataforma poden adreçar-se a l'espai web que l'IREC ha habilitat específicament i enviar-hi les seves propostes.  A la pràctica, es tracta d'una crida perquè presentin els seus projectes i l'IREC estudiï els que es poden instal·lar a la plataforma.

Investigar què passa al mar 

L'investigador i responsable d'eòlica marina de l'IEC, José Luis Domínguez, explica que el projecte posarà les bases, "els endolls" per poder provar els prototips de les plataformes de desenvolupament d'aquestes infraestructures però també per saber "què passa al mar" quan hi hagi molins. D'entrada, es planteja una primera fase amb dos prototips però n'hi podria arribar a haver fins a cinc amb una potència màxima d'uns 15 MW. 

Sobre el fet que el projecte arribi a les portes del concurs que l'Estat ha de treure un cop s'aprovi el POEM per instal·lar parcs eòlics en aquesta zona, Domínguez diu que aquesta plataforma podria estar en marxa el 2025 i, per tant, provar-se molt probablement abans que cap dels parcs projectats estigui en marxa. 

D'altra banda, remarca que la plataforma no només estarà oberta a la investigació en eòlica marina sinó també a d'altres tipus d'energies com la d'onades o els parcs solars flotants. 

A més de comptar amb l’impuls i el suport del Departament d’Acció Climàtica, el projecte optarà a la convocatòria RENMARINAS DEMOS del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO). 

Energies renovables 

Més enllà del PLEMCAT, la Generalitat també està finançant i donant suport a l’IREC per tirar endavant la plataforma PRIMA, amb seu a Gurb (Osona). Serà un centre d’assaig i demostració en entorns reals de tecnologies energètiques i de noves solucions i productes en la fase prèvia a la seva introducció a mercat. 

PRIMA, que ja està en fase de construcció, serà una plataforma d’integració d’energies renovables i emmagatzematge formada per diferents plantes pilot d’escala industrial, en les quals es podrà experimentar i validar projectes de manera compartida entre diferents agents del sector. Els àmbits tecnològics de les plantes pilot seran els sistemes d’hidrogen; l’electrificació i flexibilitat; les energies renovables i l’emmagatzematge; l’energia tèrmica; l’eficiència energètica; la mobilitat sostenible, i la bioenergia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES