Medi ambient

canvi climàtic

sequera

L’ACA planeja 1.417 milions en obres per tenir més aigua

Dessaladores, estacions de regeneració i optimització de regadius centraran les actuacions

També destinarà 150 milions a reduir el risc d’inundacions per tempestes extremes

A més de l’entrada en excepcionalitat per sequera del sistema Ter-Llobregat i de l’aqüífer del Fluvià i Muga, avui el consell d’administració de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha aprovat el pla de gestió de les conques internes amb les mesures a adoptar fins al 2027 però també els plans de gestió del risc d’inundacions fins al mateix any així com el programa de sanejament en alta de Catalunya fins al 2033. Pel que fa a les infraestructures de dessalinització i regeneració així com de millora de regadius per tal d’augmentar el volum d’aigua disponible per als propers anys, l’ACA preveu una inversió de 1.417, un 58,2% dels diners globals que es destinaran a les conques internes. Al voltant de 867 milions es dedicaran a millorar l’estat de les masses d’aigua amb obres de sanejament, de gestió de contaminació difusa i de restauració hidromorfològica entre d’altres.

També està previst destinar 150 milions a fenòmens extrems sobrevinguts en actuacions per reduir els riscos d’inundació. En darrer terme, s’invertiran 3,6 milions en recerca i desenvolupament de projectes sobre el cicle integral de l’aigua tot triplicant la partida que es destinava a la recerca en el pla anterior. De fet, globalment es gairebé triplica la inversió del pla de gestió de conques internes anterior fins arribar als 2.437 milions dels quals l’ACA n’aportarà 1.401. El pla està enfocat a la “mitigació i adaptació al canvi climàtic” tenint en compte que l’organisme preveu un escenari d’emergència climàtica amb pluges més irregulars i amb fenòmens meteorològics més extrems. De cara al 2050, algunes projeccions apunten a una reducció del 18% de la disponibilitat d’aigua procedent de les precipitacions a Catalunya.

Pel que fa al programa de sanejament d’aigües residuals en alta, l’ACA planifica invertir 613 milions fins al 2027, 438 dels quals es destinaran a modernitzar infraestructures existents i 174 a noves plantes depuradores. Del 2028 al 2033, l’organisme de la Generalitat planteja invertir 699 milions més –365 en municipis on ja tenen sanejament i 304 en noves plantes depuradores.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES